U trendu

Inspektori češljaju sivo tržište besplatnih koverti

Borba protiv sive ekonomije završila na buvljaku, gde se koverte za nagradu igru „Uzmi račun i pobedi” prodaju od 50 do 100 dinara

Koverte za nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi” mogu da uđu u ekonomske udžbenike kao primer kako tržište funkcioniše u praksi. Sve što je besplatno izaziva beskonačnu tražnju, kaže ekonomista Ljubomir Madžar.

Upravo smo svedoci jedne takve pojave na tržištu, jer se u poštama širom Srbije, od Ade do Šilopaja, formiraju redovi za besplatne koverte i obavezno traži jedna više.

Mediji pišu kako je zbog nestašica besplatnih koverti na šalterima počela njihova preprodaja na crnom tržištu. Tako u Zemunu na ulici ove koverte mogu da se nađu po ceni od 50 do 100 dinara.

Slučaj komedijant, koji je u srpsku književnost uveo Miloš Crnjanski, udesio je tako da borba protiv sive ekonomije, kojoj su ove koverte zapravo namenjene završi na sivom tržištu. Da ironija bude veća u ceo slučaj umešala se tržišna inspekcija.

Željko Ožegović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave koje je inicijator fiskalne lutrije, istakao je kako inspektori na terenu kontrolišu nelegalnu prodaju.

Da bi se suzbila ova tržišna anomalija, u poštama je uvedeno dnevno ograničenje podizanja koverti, pa se tako dele najviše tri koverte po osobi.

Autor: Anica Telesković, Politika

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.