najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Istraga ubistva pevačice vrti se u krug

Nema osumnjičenih za ubistvo Jelene Marjanović iako je od zločina koji je potresao Srbiju prošlo već skoro mesec dana.

Gotovo mesec dana od ubistva Jelene Marjanović (33), majke petogodišnje devojčice i jedne od zvezda „Granda”, nije otkriven počinilac koji je sa više udaraca tupim predmetom u glavu usmrtio nesrećnu ženu. Zločin iz strasti, kako je odmah okarakterisano ubistvo pevačice, postao je noćna mora policajcima koji se, po svemu sudeći, vrte u krug. Sve su češće kritike na račun MUP-a da se istraga zločina koji je potresao Srbiju ne radi dobro. U prilog ovim teorijama, čini se, ide činjenica da ni 27 dana posle zločina policija nikoga nije osumnjičila za ubistvo Jelene Marjanović koje se dogodilo 2. aprila na nasipu u borčanskom naselju Crvenka.

Iako su mediji i javnost odmah posle otkrivanja tela posumnjali u Zorana Marjanovića, supruga ubijene koji je zajedno sa ćerkom, po njegovom svedočenju, dopratio Jelenu do nasipa kobne subote, ni posle dvodnevnog zadržavanja u pritvoru i dvostrukog poligrafskog ispitivanja, dokaza koji povezuju Zorana sa zločinom nema.

„Ne možemo govoriti o istrazi dok ona traje”, gotovo je jedini odgovor koji se može dobiti od nadležnih u MUP-u uz povremeno isticanje ministra policije Nebojše Stefanovića da mu je drago što iz ove institucije u javnost „ne cure informacije”. Prema nezvaničnim saznanjima, međutim, gotovo celo Treće odeljenje beogradske policije uključeno je u rešavanje ovog zločina, ali istraga, očigledno, do sada nije ukazala na ubicu.

I u Višem javnom tužilaštvu nemaju odgovor na pitanje dokle se stiglo sa otkrivanjem ubice estradne zvezde: „istraga je u toku, nema novih informacija”, jedino je što nezvanično saznajemo u ovoj instituciji.

„Očigledno je da je policija naišla na zid koji teško probija. Smatram da će se sve otkriti, ali mislio sam da će ići brže. Sada me već iznenađuje zašto se istraga ovako razvlači. Čini se da se policija vrti u krug”, kaže Mile Novaković, nekadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) MUP-a.

Nameće se pitanje šta će nadležni dalje istraživati?

Novaković navodi da ako je policija istražila zacrtane pravce u istraži, sada mora da širi priču i da ide u drugim pravcima.

„Policija radi svoj posao, ali još nije naišla na pravi trag koji može da dokaže ubicu. Sve se vrti oko najbližeg okruženja, a pod tim okruženjem ne mislim samo na porodicu. Ne verujem u priču o slučajnom susretu sa ubicom, uzimajući u obzir vreme i mesto ubistva. Ovo ne liči na manijaka ili ludaka koji usred bela dana vreba koga će naći i ubiti na poljani”, kaže Novaković.

Nekadašnji šef kriminalističke policije priča da iz njegovog iskustva skoro da nema sličnih ubistava koja nisu rešena i dodaje da je neverovatno koliko je ovaj slučaj medijski eksploatisan.

„Pisanje u tabloidima otišlo je predaleko, mediji vode svoju istragu, novinari kampuju u blizini kuće Marjanovića, snimaju ko ulazi, ko izlazi. Sve to otežava rad policiji. Pritisak je strahovit. Razumem da je ovo ubistvo trenutno prioritet, ali ne zaboravimo, u tom odeljenju ima i drugih slučajeva” objašnjava Novaković, koji je bio na čelu UKP-a u vreme akcije „Sablja”, organizovane posle ubistva premijera Zorana Đinđića 2003. godine.

Nema bioloških tragova

Što više vremena prolazi od ubistva, manji je uspeh DNK analize. Neki smatraju da su istražitelji slučaja ubistva Jelene Marjanović i u prikupljanju DNK dokaza – zakasnili, a nadležne muči činjenica da za sada nije otkriven nijedan DNK trag, na mestu gde je pronađeno telo ili nekom predmetu, koji bi naveo na osumnjičenog. Bioloških tragova koji bi eventualno ukazali na napadača nije bilo ni na stvarima uzetim iz porodične kuće Marjanovića – tepihu, garderobi i obući ukućana. Na drugoj strani, mediji spekulišu da su ovi predmeti prethodno oribani varikinom, za šta nema dokaza, ali stručnjaci potvrđuju da varikina „ubija” biološke tragove.

(A. Bojović, Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike