U trendu

Južne vesti: Počelo sudjenje zbog incidenta na niškoj projekciji filma Albanke su naše sestre

Sudski proces protiv bivšeg poslanika Srpske radikalne stranke (SRS) Branislava Vakića, zbog pretnji na projekciji dokumentarnog filma „Albanke su naše sestre“ u junu 2017, počeo je danas u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, javile su Južne vesti.

U Osnovnom javnom tužilaštvu su naveli da se Vakiću stavlja na teret ugrožavanje sigurnosti.

On je pretio okupljenima na projekciji dokumentarnog filma „Albanke su naše sestre“ pre skoro dve godine u niškom „Media i reform centru“.

Tokom tog dogadjaja, Vakić je sa šajkačom na glavi i maskirnom uniformom ušao u „Media centar“ i pretio okupljenim da će ih „zaklati“ mladići koji su u okupili ispred zgrade.

„Ovde ne može da bude nikakva premijera. Uopšte nećemo da dozvolimo. Ovo ćemo da porazbijamo sve. Ovi vas čekaju dole, prebiće vas, bre, ljudi. Prebiće vas“, govorio je tada Vakić.

Poslednje ročište u Osnovnom javnom tužilaštvu je bilo održano početkom marta ove godine.

Južne vesti podsećaju da je policija tvrdila da garantuje bezbednost svih učesnika, ali da su organizatori odlučili da odlože projekciju filma, jer je jedna grupa sve vreme ostala ispred „Media centra“, a u nekoliko navrata ka prozorima su, po svedočenju prisutnih, letele i kamenice.

Okupljeni ispred ulaza u „Media centar“ prepoznati su kao grupa ekstremnih desničara koji su bili protiv projekcije filma, sa čijom sadržinom nisu ni bili upoznati. Film je antiratni i govori o odnosima Srba i Albanaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.