U trendu

Košarkašu koji je usmrtio devojku u centru Beograda smanjena kazna zatvora

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za pet meseci kaznu zatvora košarkašu sa Jamajke Kimaniju Frendu i pravosnažno ga osudio na dve godine i sedam meseci, jer je pijan izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula Nevena Dragutinović.

Nakon održanog glavnog pretresa, sudsko veće Apelacionog suda je samo izvelo ključne dokaze i preinačilo presudu Višeg suda o visini kazne kojom je Frend bio osuđen na tri godine zatvora.

Istom odlukom Frendu je izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom od dve godine.

Prvu prvostepenu presudu kojom je Frend bio osuđen na tri godine zatvora, Apelacioni sud je bio ukinuo u decembru 2015. i vratio slučaj na ponovno suđenje Višem sudu, koji mu je prošle godine opet izrekao istu kaznu.

Frend je osuđen za krivično delo „teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja“.

U obrazloženju odluke o kazni za Frenda, Apelacioni sud u Beogradu je naveo da je prvostepeni sud pravilno utvrdio sve okolnosti koje su od značaja za njeno odmeravanje, ali da im nije dao odgovarajući značaj.

„Uzimajući kao olakšavajuće okolnosti da je porodičan čovek, njegov raniji život i da je pokazao iskreno žaljenje i kajanje zbog događaja koji se desio, a u odsustvu otežavajućih okolnosti, Apelacioni sud nalazi da kazna zatvora u trajanju od 2 godine i 7 meseci je srazmerna težini izvršenog krivičnog dela i ličnosti okrivljenog kao učinioca i kao takva je neophodna i dovoljna za postizanje svrhe kažnjavanja“, naveo je Apelacioni sud u obrazloženju.

Jamajčanin je jedno vreme bio u pritvoru a posle u kućnom pritvoru, koji će mu biti uračunati u kaznu zatvora.

Osuđen je jer je u trenutku nesreće vozio „škodu fabiju“ brzinom od najmanje 55 kilometara na čas sa 1,31 promila alkohola u krvi.

Vozilom je došao do raskrsnice kada je na semaforu bilo upaljeno žuto trepćuće svetlo, a na raskrsnici se nalazi i znak „Stop“. Nije se međutim zaustavio, već je nastavio kretanje.

Prilikom izlaska iz raskrsnice, prilazeći pešačkom prelazu, nije prilagodio brzinu vozila, niti je obratio pažnju na pešaka – Nevenu Dragutinović koja je neposrednopre toga izašla iz taksija, i krenula da prelazi ulicu u neposrednoj blizini peššackog prelaza, kada je na nju naleteo svojim vozilom…

U taksiju je sa nastradalom devojkom bila je i njena sestra bliznakinja Jovana, a Frend je odmah nakon nesreće uhapšen.

Jamajčanin je do mesec dana pred nesreću igrao za „Metalac“ iz Valjeva, a dva dana pre toga rastao se sa Valjevcima i u Beogradu čekao let za Španiju kako bi se priključio Valjdolidu, preneli su ranije mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar