U trendu

Krik: U Panama dokumentima Delić, Kostić, Šaper, Cepeter

Mreža za istraživanje kriminala i korupcija (KRIK) objavila je danas imena 18 ličnosti iz Srbije koji su osnivali ofšor kompanije preko panamske agencije „Mosak fonseka“ (Mossack Fonseca).

Usluge te agencije koristili su Srdjan Šaper, Miodrag Kostić, Vuk Hamović, Zoran Drakulić, Vladimir Delić, Milan Popović, Vojin Lazarević, Filip Cepter, kreatorka Roksanda Ilinčić, fudbaler Darko Kovačević.

Medju onima koji su koristili usluge panamske agecije su i Igor Sabo, Slobodan Andjić, Predrag Lučić, Ljiljana Mišković, piloti Slobodan Stričević, Djordje Jovanović i Vladimir Banjac, Zoran Florić.

Kako je naveo KRIK, to što neko poseduje ofšor kompaniju ne znači da je uključen u nezakonite radnje, ali te kompanije, medjutim, mogu se koristiti za izbegavanje plaćanja poreza, skrivanje pravog vlasnika, pranje novca.

KRIK je dodao da su neke od osoba iz Srbije bile pod istragama ili su optužene za krivična dela koja se tiču poslovanja u ofšoru a drugi su koristile firme u zakonitim okvirima.

Mnogi politički lideri, istaknute ličnosti, kao i nekoliko desetina milijardera nalaze se spisku Medjunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) koji je na osnovu dosijea procurelih iz panamske firme sproveli istragu o ofšor poslovanju svetske elite.

U istraživanju „Panama pejpers“ koje predvode ICIJ i nemački list „Zidojče cajtung“ učestvovali su istraživački novinari iz više od 100 svetskih medija, medju kojima i novinari KRIK-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.