Legija svedoči u nastavku sudjenja za ubistvo Ćuruvije

Nastavak sudjenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije zakazan je za ponedeljak, 26. i utorak, 27. septembar u Specijalnom sudu, a trebalo bi da svedoči bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija.

Kao svedoci pozvani su i nekadašnji pripadnici “Zemunskog klana”, braća Miloš i Aleksandar Simović koji su, kao i Ulemek na izdržavanju dugogodišnjih zatvorskih kazni za ubistvo premijera Zorana Djindjića i druge zločine. 

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. ispred zgrade u kojoj je stanovao, u Beogradu, a za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika DB Radomira Markovića, ondašnjeg načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Romić, koji je kao i Radonjić, uhapšen januara 2014.

Mediji su, u vreme kada je optužnica podignuta, navodili da je iskaz Ulemeka dat Tužilaštvu za organizovani kriminal 8. januara 2014. u požarevačkom zatvoru “Zabela” bio ključan za podizanje optužnice, hapšenje osumnjičenih i raspisivanje poternice za Kurakom, navodi se na sajtu Fondacije “Slavko Ćuruvija”

Ulemek je u iskazu naveo da mu je Marković rekao da je “potrebno da se ukloni jedno lice koje trenutno svojim neprijateljskim delatnostima ozbiljno ugrožava bezbednost države”.

Miloš Simović je naveo da je od Ulemeka čuo da je “Državna bezbednost po nalogu Markovića ubila Ćuruviju” i da je Ulemek od njega tražio da ubije Romića i Kuraka.

Optuženi su tokom prethodnih saslušanja svedoka negirali navode optužnice kao i bilo kakvu povezanost s ubistvom Ćuruvije dok su nihovi advokati u ranijim izjavama izražavali sumnju u verodostojnost Ulemekovog iskaza.

(Beta)

Ostavite komentar