U trendu

Lekari iz Vranja osuđeni na po tri godine zatvora

Osnovni sud u Vranju osudio je danas na po tri godine zatvora otorinolaringologa Darka Civkanovskog i anesteziologa Slavišu Kanačkog zbog nesavesnog lečenja petogodišnje Dijane Marinković iz Čukovca koja je preminula u januaru 2011. godine tokom hospitalizacije.

Istom presudom izrečena im je i mera bezbednosti zabrane vršenja lekarskog poziva i dužnosti od po pet godina nakon izdržane zatvorske kazne.

Oni su osuđeni su zbog krivičnog dela – teško delo protiv zdravlja ljudi u vezi sa krivičnim delom nesavesno pružanje lekarske pomoći.

Ovo je prvostepena presuda, tako da osuđeni, njihovi branioci kao i tužilaštvo imaju pravo da se žale Apelacinom sudu u Nišu.

Devojčica je umrla na dečijem odeljenju Opšte bolnice u Vranju 8. januara 2011. godine nakon gušenja, usled potpunog zatvaranja disajnih puteva na početnom delu grkljana.

Mediji su ranije preneli da su nakon prijema u Službi hitne medicinske pomoći devojčica bez pregleda prebačena na dečije odeljenje u Bolnicu, a da su roditelji morali da razvaljuju bolnička vrata jer im se ćerka gušila.

U zbrinjavanju petogodišnje Dijane učestvovalo je protoro lekara specijalista, a o smrti je roditelje u 04:45 obavestio Kačanski.

Prema nalazima i mišljenjima sudsko-medicinskog odbora veštaka iz Niša i Beograda, dvojica optuženih lekara su nesavesno lečili devojčicu jer nisu prepoznali neposrednu životnu ugroženost deteta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.