U trendu

Morina će u Srbiji imati fer i pravično suđenje

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da srpski sudovi mogu da obezbede fer i pravično suđenje albanskom državljaninu Ismailu Morini, čije izručenje iz Hrvatske traži Srbija.

„Što se tiče tog slučaja, treba sačekati odluku ministra pravde Hrvartske, ali verujem da će kolega da postupi u skladu sa pravosnažnom sudskom odlukom i da će Morina biti izručen Srbiji kako bi mogao da se završi krivični postupak koji je započet pred Viši sudom u Beogradu“, rekla je ministarka pravde za Tanjug.

Ona je istakla da spekulacije koje su se vodile u medijima da neće biti fer suđenje ili da neće imati adekvatne uslove u pritvoru nisu tačni

Podsetila je da je u poslednjim izveštajima svih relevantnih institucija koje su vršile obilazak zatvora u Srbiji konstatovano da tortura u sprskim zatvorima ne postoji, kao i da je položaj zatvorenika i te kako unaređen u odnosu na prethodne godine.

„Srpski sudovi mogu da obezbede fer i pravično suđenje“, zaključila je Kuburović.

Vrhvni sud Hrvatske juce je doneo pravosnažnu odluku kojom je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje Morine Srbiji, koji je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom „Velike Albanije“.

Shodno zakonskoj proceduri, konačnu odluku – da li će Morina biti izručen Srbiji, doneće u narednom periodu ministar pravde Hrvatske.

Morina i dalje u ekstradicionom pritvoru u Dubrovniku.

Srbija traži Morinu zbog krivičnog dela izazivanje verske rasne i nacionalne mržnje.

Protiv njega je u toku istraga Višeg tužilaštva u Beogradu.

Morinin dubrovački branilac je nedavno podneo hrvatskoj policiji i evropskim institucijama Zahtev za međunarodnu pravnu zaštitu kako bi sprečio izručenje trećoj državi.

Odluka o tom zahtevu se takođe i dalje čeka.

U svojoj detaljnom obrazloženju odluke kojom se odbija žalba Morininog advokata, Vrhovni sud Hrvatske navodi da nema objektivnih okolnosti koje bi ukazivale da nisu ispunjeni uslovi za izručenje.

„U konkretnom slucaju, iz svih se okolnosti ne može opravdano pretpostaviti da će izručenik u Republici Srbiji, samo zbog toga što je Albanac i zbog svojih političkih uverenja biti diskriminiran tokom suđenja, odnosno da će mu zbog toga položaj biti otežan“, navodi se u odluci.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike