Mumin izlazi iz pritvora uz hipoteku, Rutović u bekstvu

BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je odluku Višeg suda kojom je usvojen predlog za ukidanje pritvora uz jemstvo Neđeljku Muminu, optuženom da je zajedno Željkom Rutovićem učestvovao u ranjavanju Predraga Rankovića Peconija, u martu 2017. godine u beogradskom hotelu “Park”.

Ovom odlukom odbijena je žalba Višeg javnog tužilaštva i potvrđeno prvostepeno rešenje o određivanju jemstva, precizirala je za Tanjug portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Viši sud u Beogradu je u januaru odbio predlog Rutovićevih branilaca za jemstvo kako bi se povukla međunarodna poternica koja je za njim raspisana ponogu suda jer je u bekstvu i kako bi se ukinulo rešenje o određivanju pritvora.

Rutović je u bekstvu od spornog događaja u hotelu Park.

Mumin treba da upiše hipoteku na kuću od 55.000 evra u Beogradu, nakon čega će biti pušten da se brani sa slobode.

On se u pritvoru nalazi od oktobra 2017. godine kada se predao tužilaštvu nakon višemesečnog skrivanja, dok je Rutović i dalje u bekstvu.

Ranković, koji u ovom postupku ima status oštećenog, ispitan je prošle godine na suđenju, ali je naveo da se ne seća ničega od ulaska u restoran.

On se nije pridružio krivičnom gonjenju optuženih, niti je istakao zahtev za odštetu.

Rutoviću se zbog bekstva sudi u odsustvu.

Mumin je delimično priznao krivicu, odnosno da je naneo teške telesne povrede Rankoviću, ali je negirao da je tom prilikom pucao, tvrdeći da je do opaljenja njegovog pištolja došlo usled „guranja i otimanja“.

Kategorično je tvrdio da na Rankovića nije pucao ni Rutović.

Prema navodima optužnice, Rutović i Mumin su došli u hotel Park 22. marta 2017. oko 20.30 i nakon verbalnog sukoba između Rutovića i Rankovića koji je sedeo sa društvom za stolom, naneli su mu teške telesne povrede.

Mumin je optužen da je pištoljem više puta udario Rankovića u glavu i tako ga onesposobio, a Rutović da je potom Rankoviću u noge ispalio više projektila, od čega se ovaj našao na podu.

Potom su ga, prema optužnici, zajedno sa još jedim NN licem udarali flašama i čašama u glavu, a potom pobegli sa lica mesta.

Optužnicom im se stavljaju na teret stavljaju krivična dela nanošenje teških telesnih povreda, nasilničko ponašanje i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja.

Prilikom incidenta u hotelu Park, Ranković je upucan u obe noge.

On je vlasnik Hepi televizije i kompanije Imvej u okviru koje posluju brojna preduzeća.

Rutović je jedan od retkih preživelih aktera filma „Vidimo se u čitulji“, koji se bavi fenomenom „žestokih momaka“ iz kriminalne sredine u Srbiji početkom devedesetih.

(Tanjug)

Napišite komentar