U trendu

MUP: Broj dece koji se utope raste iz godine u godinu

Komandant Ronilačke jedinice Žandarmerije Aleksandar Kikoš upozorio je danas da broj utopljenika raste iz godine u godinu i apelovao na građane da ne idu na neuređena kupališta i da vode računa o deci dok su u vodi.

„Broj utopljenika svake godine se povećava i sve je više dece koja na ovaj način izgube život“, naveo je Kikoš i precizirao da su ronioci Žandarmerije 2015. godine imali duplo više intervencija u odnosu na prethodnu.

„Uzimajući u obzir samo intervencije pripadnika Ronilačke jedinice Žandarmerije, taj broj se u 2015. duplo uvećao u odnosu na 2014, a tako je počela i 2016. godina“, rekao je Kikoš.

On je apelovao na roditelje da više obrate pažnju na decu tokom kupanja, da paze na njih neprekidno dok su u vodi, da ne idu na neuređena kupališta i da to ne dozvoljavaju svojoj deci. Takodje je zatražio i da se plovna vozila ne koriste u blizini obale.

Kikoš je pozvao neplivače da, na kupalištima gde postoje spasioci, pre ulaska u vodu spasiocima skrenu pažnju da ne znaju da plivaju, kako bi o njima poveli računa.

„Pre ulaska u hladnu vodu, kupači treba da pripreme telo kvašenjem, kako bi kontakt sa vodom bio što blaži, a time bi se izbegle i neželjene posledice“, napomenuo je Kikoš i dodao da ne bi trebalo skakati u vodu, posebno na mestima gde se ne vidi dno.

„Osobe koje koriste plovna vozila tokom vožnje treba stalno da koriste pojaseve, kao i da ne voze u blizini obale, jer bi na taj način mogli da povrede kupače“, naglasio je Kikoš.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.