U trendu

Na dve zatvorske, jedna alternativna kazna

Posle otvaranja Kancelarije za izvršenje alternativnih sankcija u Novom Pazaru, upućivanje osudjenika na odsluženje zatvorskih kazni smanjeno je za oko 50 odsto, čime su ostvarene značajne uštede, a osudjenici su bolje resocijalizovani, rekao je danas direktor Kancelarije Enes Arifović.

„Ukupno je 297 lica prošle godine izdržavalo zatvorsku kaznu u novopazarskom Okružnom zatvoru, dok su za 134 izrečene alternativne sankcije i ti ljudi nisu išli u zatvor. Kako jedan dan u zatvoru državu košta oko 2.000 dinara, to je poprilična ušteda“, izjavio je Arifović za radio Sto plus.

On je dodao da je, pored finansijskih ušteda, značajna prednost alternativnih sankcija bolja resocijalizacija osudjenika.

„Oni su kod kuće, sa svojom porodicom, mogu da rade i školuju se. Čak je jedan osudjenik tokom prošle godine završio fakultet“, rekao je Arifović.

Iako je Kancelarija u Novom Pazaru zvanično otvorena decembra 2014. godine, alternativne sankcije za osudjenike iz tog grada primenjuju se još od 2011. godine.

„Od tada je 199 osudjenika prošlo kroz takav vid izdržavanja kazne, a samo u toku prošle godine je doneto 85 presuda u kojima su licima izrečene neke od alternativnih sankcija. Za njih 70 je odredjen kućni zatvor, za 14 rad u javnom interesu, dok je jedan slučaj rešen oportunitetom“, izjavio je Arifović.

Najčešći vid alternativnih sankcija je elektronski nadzor, a u 2015. godini 54 osobe kojima je odredjen kućni zatvor je nosilo „nanogice“.

Sledi rad u javnom interesu, koji je izrečen u 14 slučajeva, gde je 12 osoba moralo da odradi 40 sati društveno-korisnog rada, jedna 360, a jedna 180 sati.

„Zanimljivo da nijednu presudu o radu u javnom interesu nisu doneli sudovi sa teritorije Novog Pazara, Sjenice i Tutina i da se naše sudije retko odlučuju za takav vid kažnjavanja“, rekao je Arifović.Kancelarija za izvršenje alternativnih sankcija je u septembru 2015. godine potpisala ugovore sa 10 javnih preduzeća i ustanova u Novom Pazaru na osnovu kojih je omogućeno upućivanje osudjenika na izdržavanje kazni rada u javnom interesu u neko od tih preduzeća ili ustanova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.