U trendu

Na Kosovu pola miliona nerešenih slučajeva, 8.000 na severu

Građani Kosova imaju velike probleme jer je oko pola miliona sudskih predmeta nerešeno, od čega oko 8.000 na severu Kosova, rečeno je na javnoj diskusiji koja je danas održana u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Broj nerešenih predmeta bio bi i veći da sudovi na severu Kosova rade, sprovođenje briselskog dogovora o pravosuđu i integracija srpskih tužilaca i sudija nisu zaživeli zbog čega najviše ispaštaju građani, takođe su neki od zaključaka sa diskusije koju je organizovao Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC).

Tužilac Nenad Trifunović izjavio je da je teško reći kada će zaživeti integrisano pravosuđe na Kosovu, jer tehnički uslovi za to nisu obezbeđeni naglasivši da to ne može da se uradi za par meseci.

Trifunović je kazao da srpske sudije i tužioci zvanično, iako je konkurs završen, još uvek ne znaju ko je integrisan od srpskih sudija i tužilaca i da je to pitanje rešeno onda kada se to objavi na sajtu sudskog i tužilačkog Saveta, što do danas nije učinjeno.

“Mi svi imamo neformalne informacije i ja ne bih da širim glašine, da špekulišem gde će ko biti nezvanično se zna, ali se zvanično ne zna”, rekao je Trifunović na pitanje da li se zna ko je od njegovih kolega primljen na konkursu.

Advokat Nebojša Valjić izjavio je na diskusiji, koja je održana u sklopu projekta “Jačanje pravosudne reforme na Kosovu” a koji je podržan od USAID-a, da se sa integracijom pravosuđa kasni i da razlog za to nije samo tehničke prirode već i propusti prilikom konkursa za prijem sudija i tužilaca.

“Ono što je od svega najgore, ja mislim da se neopravdano kasni i u poslovima koji mogu da završe. Npr. u proleće i letos je bio konkurs za sudsko osoblje i primljeno je nekoliko stotina prijava zainteresovanih među kojima većina nije ispunjavala uslove, jer nisu bili radnici srpskog pravosuđa”, rekao je on.

Prema tome nisu samo tehničke stvari, koje se tiču zgrade i uslova za rad, u pitanju je i izbor osblja i to niko ne može da kaže kada će biti izabrani, rokovi su odavno prošli, upozorio je Vlajić i naglasio da građani zbog toga imaju ogromne probleme.

Na Kosovu je oko pola miliona sudskih predmeta nerešeno, od čega oko 8.000 na severu Kosova a po oceni Vlajića da sudovi na severu Kosova rade taj broj bio bi i veći.

“Zašto ću ja da se obratim sudu kada sud ne radi. Građani trpe a oni se hvale da imaju samo 8.000 nerešenih predmeta. Kada bi imali pristup pravosuđu onda bi broj nerešenih slučajeva bio na desetine hiljada. U istom procentu kao što je u ostatku Kosova”,rekao je Vlajić.

Sporazum o pravosuđu na Kosovu sklopljen je februara 2015. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar