U trendu

Na sudjenje za rehabilitaciju Milana Nedića nisu došli svedoci

Ročište u postupak pravne rehabilitacije predsednika kvislinške Vlade Srbije u Drugom svetskom ratu tokom okupacije Nemačke Milana Nedića danas je u Višem sudu u Beogradu kratko trajalo jer se niko od pozvanih svedoka nije pojavio.

Nekoliko svedoka nisu došli na ročište zbog lošeg zdravstvenog stanja, dok jednom svedoku nije stigao poziv na saslušanje.

Na ročištu je žalba Jevrejske opštine Beograd združena spisima predmeta i o njoj će odlučivati više sudske instance. Konstatovano je da je Istorijski arhiv Beograda odgovorio na dopis suda i naveo da poseduje lični dosije 15.000 pritvorenika specijalne policije.

Punomoćnik pokretača postupka advokat Zoran Živanović zatražio je saslušanje svedoka Vitomira Ćalovića i Milomira Jovanovića koji bi trebalo da svedoče o, kako je rekao, ubistvu Milanu Nedića.

Živanović je zatražio i da se kao svedok pozove Sima Zurdanić o čemu će sudsko veće naknadno odlučivati.

Naredno ročište zakazano je za 5. jun u 10.00, a na njega će kao svedoci biti pozvani Veljko Djurić-Mišina iz Muzeja genocida, Milan Ristović sa Filozofskog fakulteta i Nikola Milovančev.

Sud će od komisije za utvrdjivanje zločina zatražiti dosijee koji se odnosi na Milana Nedića.

Ispred suda su se okupile dve grupe gradjana – jedna grupa nosila je transparent „Smrt fašizmu – sloboda narodu“ i uzvikivala „Hitlera je služio, s ustašama družio“. Medju tom grupom koja je pevala i „Po šumama i gorama“ bio je predsednik Levice Srbije Borko Stefanović.

S druge strane ulice stajala je grupa koja je držala transparent sa slikom Milana Nedića na kome je pisalo „Ali ja ću leteti ka raju, ne ka paklu, videti bar milion Srba koji mi, duboko zahvaljuju, jer ih je u životu ostavila moja ‘izdaja'“.

Postupak rehabilitacije Nedića počeo je 7. decembra 2015, sedam godina pošto su zahtev za to podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, i porodica Nedić.

Nedić je bio predsednik kvislinške srpske vlade u periodu nacističke okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i savezničke snage su ga izručile Jugoslaviji.

Nediću nije sudjeno, jer je 4. februara 1946. godine izvršio samoubistvo skokom s prozora istražnog zatvora u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar