Nastavlja se obeležavanje godišnjice stradanja Srba u srednjem Podrinju

Srpskim žrtvama koje su stradale u poslednjem ratu u srednjem Podrinju, biće danas služen parastos, položeno cveće i odata počast na groblju u Bratuncu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Godišnjica stradanja Srba u srednjem Podrinju, gde je prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, stradalo 2.428 Srba, obeležena je sinoć na gradskom trgu u Bratuncu, u Republici Srpskoj.

Obeležavanju godišnjice i prikazivanju dokumentarnog filma o stradanju Srba na području srednjeg Podrinja prisustvovali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin kao izaslanik predsednika Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Djordjević u ime Vlade Srbije, delegacija Narodne Skupštine Srpske i brojni gradjani.

Zvaničnici su prethodno prisustvovali parastosu ubijenim i poginulim Srbima Podrinja na Gradskom groblju Bratunac i položili vence na Spomen krstu.

Vulin je izjavio da srpski narod „nikada neće prestati da traži istinu o svojim žrtvama“ i dodao da su „Srbi predugo i previše umirali i ginuli, a da je oko njih bila tišina“.

„Ovde smo danas opet samo mi – predstavnici Srbije i RS, ali nema predstavnika medjunarodne zajednice. Samo Srbe izgleda bole njihove rane, svi drugi okrenu glavu. Srbi su pokazali da su u stanju da poštuju tudju muku i tudju nevolju i da poštuju tudje žrtve. Za mržnju i nesreću je dovoljan samo jedan, a za mir je potrebno dvoje“, rekao je Vulin.

Djordjević je naveo da su se okupili 25 godina kasnije „sa velikom voljom da se poklonimo stradalim Srbima“ i da pokažu svetu da nisu zaboravili zločine koje je neko počinio misleći da nikada za to neće odgovarati.

„Mržnja se ovde nije dala posejati i ponosni smo na to što smo kao ljudi bili spremni da damo ruku pomirenja. Moramo da razmišljamo o budućnosti, da budemo čvrsto zajedno poštujući sve druge. Jedino tako će istorija shvatiti da smo na pravoj strani“, izjavio je Djordjević.

Prema rečima predsednika Republike Srpske, stradanje Srba „nas sve više stavlja u poziciju da stradalima damo punu pažnju i sećanje da se nikada ne zaborave i da okupljanja upravo tome i služe“.

„Zahvalan sam svima koji su došli da na ovaj način obeležimo naše stradanje i ojačamo naše sećanje“, kazao je Dodik, navodi se u saopštenju.

Prisutnima su se obratili i načelnik Opštine Bratunac Nedeljko Mladjenović i Sladjana Zarić autorka dokumentarnog filma „Zločin bez kazne – Stradanje Srba u srednjem Podrinju“, koji je snimljen u saradnji RTS-a i Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske.

Opština Bratunac i Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske organizatori su ovogodišnjeg centralnog obeležavanja godišnjice stradanja Srba u srednjem Podrinju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike