U trendu

Nastavlja se suđenje Darku Šariću za pranje para

Suđenje Darku Šariću i saoptuženima za pranje para stečenih od trgovine drogom, nastavlja se danas u Specijalnim sudom u Beogradu.

Šarić, koji je letos osudjen na 20 godna zatvora zbog krijumčarenja kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu, negirao je u maju sve optužbe za pranje novca u Srbiji, tvrdeći da je pribavio bankarsku dokumentaciju kojom će dokazati da nema reči o prljavom novcu.

Tokom izlaganja predložio je Ljubišu Buhu Čumeta za svedoka u vezi sa delom navoda optužnice.

Šarić i još 17 okrivljenih u ovom postupku se terete za pranje oko 22 miliona evra.

U ovom procesu je objedinjeno ukupno sedam optužnica, prema kojima je novac od prodaje kokaina preko of šor kompanija prebacivan u Srbiju i uplaćivan na račune domaćih preduzeća, a deo u gotovini uložen je u novosadsku Metals banku.

Novac od droge korišćen je i za izdavanje bankarskih garancija koje su upotrebljene u privatizaciji društvenih preduzeća.

Novac je ulagan u Mladi borac iz Sente, novosadski Putnik, Mitrosrem iz Sremske Mitrovice i Palić iz Subotice. Za krivično delo za koje se terete optuženi zaprećena je zatvorska kazna od dve do 12 godina.

Šarić se nakon višegodišnjeg bekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

Sudjenje se nastavlja u 9.30 u Specijalnom sudu u Beogradu. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar