najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Obolelima od HIV-a nedostupna savremena terapija

Udruženje gradjana Q-klub, koje se bavi pružanjem podrške ljudima u Srbiji obolelim od HIV-a, zatražio je danas od Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da obezbedjivanjem savremenih terapija unaprede lečenje te infekcije.

“Srbija nema nove, inovativne lekove iz prve linije terapije prema poslednjim evropskim smernicama. Zbog toksičnosti i neželjenih efekata primene trenutno dostupnih lekova u Srbiji, pacijenti neredovno uzimaju terapiju, što dovodi do pogoršanja zdravstvenog stanja i širenja HIV infekcije”, navodi se u saopštenju tog udruženja.

Predloženo je proširenje pozitivne liste A sa antiretrovirusnim lekovima (ARV) za lečenje HIV-a koji su registrovani u Srbiji, ali nisu na pozitivnoj listi i na taj način nisu dostupni pacijentima.

“Postoje inovativne terapije, u skladu sa evropskim smernicama, koje nisu skuplje od onih koje država trenutno plaća. Njihovo uvodjenje na listu ne bi imalo uticaj na povećanje potrošnje RFZO budžeta”, smatra Q-klub.

Ukazano je da je lečenje HIV-a važno ne samo za pacijente kojima terapija omogućava zdrav i neskraćen životni vek, već i za opštu populaciju jer se na taj način u velikoj meri smanjuje rizik za dalje prenošenje infekcije.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike