U trendu

Odloženo ročište po tužbi ministra Stefanovića protiv Vesne Pešić za 31. maj

Ročište povodom tužbe koju je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović podneo protiv sociološkinje Vesne Pešić, zbog njenog teksta na sajtu Peščanik, danas je u Višem sudu u Beogradu odloženo za 31. maj.

Ročište, na kojem je trebalo da bude saslušani Stefanović i Vesna Pešić otkazano je zbog obaveza ministra unutrašnjih poslova i njegovog prisustva na bezbednosnoj konferenciji u Novom Sadu.

Na zahtev branilaca Vesne Pešić troškove odlaganja ročišta snosiće Stefenović, a s time su se složili i njegovi advokati.

Tužena Vesna Pešić nije želela da komentariše i prejudicira ishod, ali je navela da “ uliva nadu“ to što je preinačena presuda NIN-u pred Apelacionim sudom.

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu presudu Višeg suda kojom je NIN bio obavezan da isplati Stefanoviću 300.000 dinara zbog povrede ugleda i časti u tekstu „Nebojša Stefanović: Glavni fantom iz Savamale“.

Branilac Vesne Pešić, advokat Vladimir Gajić smatra da odlaganje današnjeg ročišta možda ima veze s preinačenjem presude NIN-u i da će se zbog toga ovaj slučaj možda prolongirati.

Ocenio je i da su oba slučaja pokušaj da se gradjani zastraše i spreči kritika vlasti.

„Šta običan gradjanin može da očekuje kada se ovako postupa prema Vesni Pešić“, kazao je Gajić.

Stefanović je tužbu podneo zbog kolumne „Dosoljavanje“ objavljene 14. maja prošle godine na portalu Peščanik, u kojoj Vesna Pešić o slučaju Savamala navodi da je „jedino glupost ministra policije Nebojše Stefanovića nenadmašna i nepredvidiva“ i da „do sada nismo otkrili zašto je baš njemu dodeljena uloga da ispadne najgluplji“.

U tužbi se navodi da je „Vesna Pešić – novinar“, a da je „maliciozno i netačno preneta izjava tužioca povodom nelegalnog rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici“, koju je ministar dao za RTS.

On zbog tih reči traži od autorke i urednica portala Svetlane Vuković i Svetlane Lukić odštetu u iznosu od 200.000 dinara zbog povrede časti i ugleda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar