U trendu

Odloženo suđenje Branku Lazareviću

Suđenje bivšem šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova Srbije Branku Lazareviću i još trojici optuženih za odavanje službene tajne, ponovo je danas u Specijalnom sudu odloženo na neodređeno vreme.
Suđenje je odloženo dok se ne odluči o zahtevu optuženog Radovana Štrpca za izuzeće predsednika sudskog veća u ovom postupku Danka Lauševića i predsednika Višeg suda Aleksandra Stepanovića.

Optuženi Štrbac zatražio je danas izuzeće Lauševića i Stepanovića zbog kako je istakao, ugrožavanja njegovih prava koje ima kao okrivljeni.

Kako je rekao, sudija je od policije u Novom Sadu tražio da mu ne izda pasoš, uz obrazloženje da se protiv njega vodi krivični postupak.

„Ja to smatram neprihvatljivim. To ne predviđa ni Ustav niti jedan zakon“, istakao je Štrbac, navodeći da mu je oduzimanjem putne isprave oduzeto i radno pravo, zdravstveno osiguranje i uskraćeno svako elementarno ljudsko pravo.

Predsedavajući veću Danko Laušević odložio je suđenje na neodređeno do odluke o zahtevu okrivljenog.

Početak suđenja Lazareviću i ostalima za odavanje policijskih informacija o praćenju i prisluškivanju kriminalne grupe Darka Šarića odlagan je nekoliko puta, a poslednji put zbog zahteva odbrane za izuzeće tužioca za organizovani kriminal, njegovog zamenika i republičkog javnog tužioca, što je Državno veće tužilaca odbilo.

Branko Lazarević bio je šef kabineta tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića.

Prema optužnici, Lazarević je informacije o predistražnim i istražnim radnjama dostavljao Radovanu Štrpcu i Rodoljubu Raduloviću, a oni dalje pripadnicima klana Darka Šarića, koji su prekjuče osuđeni na visoke zatvorske kazne zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Pored Lazarevića, optuženi su i načelnik Službe za specijalne istražne metode u UKP MUP-a Srbije Boris Gara, Rodoljub Radulović, u odsustvu osuđen kao član Šarićeve grupe i advokat Radovan Štrbac, protiv koga se vodi postupak za pranje Šarićevog novca od prodate droge.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar