U trendu

Odloženo sudjenje optuženima za paljenje ambasade SAD u Beogradu

Ponovljeno sudjenje optuženima za paljenje zgrade ambasade SAD u Beogradu 2008. godine odloženo je danas u Višem sudu za 8. maj.

Sudjenje je odloženo jer jedan od advokata optuženih nije došao zbog sprečenosti, a drugi je tražio da se upozna sa predmetom pošto je nedavno dobio punomoćje.

Apelacioni sud u Beogradu prošle godine ukinuo je prvostepenu presudu sedmorici osudjenih na uslovne kazne od šest do deset meseci zatvora zbog paljenja ambasade 2008, posle mitinga „Kosovo je Srbija“ i naložio da se sudjenje ponovi.

Sud je potvrdio presudu jednom osudjenom i dvojici oslobodjenih, a postupak protiv jednog od optuženih je obustavljen jer je umro.

Prvostepena presuda sedmorici osudjenih je ukinuta, zbog kako je navedeno u obrazloženju Apelacionog suda „bitnih odredbi krivičnog postupka“.

Navedeno je i da je presuda ukinuta „jer je izreka presude nerazumljiva i protivrečna sama sebi i razlozima presude“ kao i „jer su razlozi o odlučnim činjenicama u potpunosti nejasni i u znatnoj meri protivrečni“.

Ponovo se sudi Dejanu Vučkoviću, Djordju Tominu, Nikoli Kosanoviću, Filipu Backoviću, Draganu Marinkovu, Marku Novitoviću i Milanu Tomasu.

Apelacioni sud je potvrdio presudu Višeg suda kojom su Aleksandar Erceg i Dušan Sedlar oslobodjeni optužbi a potvrdjena i presuda kojom je Draženko Nikolić osudjen uslovno na pet meseci zatvora sa rokom provere od dve godine.

Prema okrivljenom Mladenu Nebrigiću postupak je obustavljen zbog smrti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar