U trendu

Ojačani bedemi uz Toplicu kod Prokuplja

Reka Toplica je u blagoj stagnaciji a u kritičnom delu kod sela Pepeljevca nivo reke opada, saopštili su danas iz Opštinskog štaba za vanredne situacije u Prokuplju gde je zbog opasnosti od poplava proglašena vanredna situacija. U Tutinu stanje se postpepeno normalizuje

„U rekordnom roku ojačani su bedemi na kritičnim tačkama uz Toplicu, očišćena začepljenja na području sela Bace gde su se izlili bujični vodotoci i prokopan put kako bi se voda vratila u rečno korito“, izjavio je komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.

On je dodao da su preventivne mere sprovedene tokom proleća i jeseni doprinele da se spreči plavljenje reke Toplice i da štete od poplava ne budu veće.

Simonović je zahvalio na doprinosu u odbrani od poplava gradjanima Prokuplja i dodao da je na stotine dobrovoljaca noćas učestvovalo u izgradnji bedema duž Toplice kako bi sačuvali gradjane i njihovu imovinu od poplave.

Nakon proglašenja vanredne situacije zbog opasnosti od poplave, u Prokuplju je formiran i Prihvatni centar za slučaj evakuacije stanovništva iz ugroženog područja.

Prihvatni centar oformili su volonteri Crvenog Krsta i članovi Jedinice za delovanje u nesrećama, u zgradi Sokolane u centru grada.

„U fiskulturnoj sali postavili smo dušeke, posteljinu, ćebad i do sada ovde smestili dvoje ljudi iz Donje Rečice. Ako se ukaže potreba, imamo sve spremno i za veći broj ljudi“, kazali su volonteri koji će dežurati danonoćno sve dok traje vanredna situacija. 

Situacija u opštini Tutin, nakon obilnih padavina i poplave, normalizovana je jer su se reke Vidrenjak i Pečaonica povukle u svoja korita, a vodostaj je u konstantnom opadanju, zaključak je današnje sednice Štaba za vanredne situacije.

Član štaba Rahman Fekić rekao je za novopazarski radio Sto plus da je situacija pod kontrolom, ali da su dežurne ekipe i dalje pripravne i prate situaciju na terenu, jer se tokom dana očekuju nove padavine.

„Svi putevi su prohodni za saobraćaj, škole imaju nastavu nakon jutrošnje akcije pranja poplavljenih površina i izvršene dezinfekcije. U ovom trenutku je najvažnije da nema povredjenih, a svi evakuisani su zbrinuti“, rekao je Fekić.

Nakon raščišćavanja ugroženih područja. nadležne komisije će tokom dana početi s popisivanjem oštećenih objekata i procenom materijalne štete.

Juče je tokom dana na području Tutina palo oko 130 litara kiše po kvadratnom metru, a meteorolozi najavljuju danas nove padavine manjeg intenziteta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.