U trendu

Optužnica protiv Saše Dragina zbog radioaktivnog otpada

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saše Dragina zbog uvoza radioaktivnog djubriva.

Draginu se na teret stavlja unošenje opasnih materija u Srbiju i njihovo nedozvoljeno preradjivanje, odlaganje i skladištenje, a za ovo krivično delo prema zakonu zaprećena je kazna do pet godina zatvora, prenose  Večernje novosti.

„Dragin je od 12. avgusta do 23. septembra 2009. godine zloupotrebom položaja omogućio uvoz 2.982.504 kilograma mineralnog djubriva sa povećanim nivoom radionukleida“, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je Dragin, kao ministar, zloupotrebio položaj u nameri da firmi „Fertil“ iz Bačke Palanke omogući uvoz i nošenje 994.652 kilograma djubriva za koje je fitosanitarni inspektor zabranio uvoz i naložio uvozniku da pošiljku vrati.

Saša Dragin je u pritvoru bio deset meseci nakon hapšenja 2012. godine zbog sumnje za zloupotrebu položaja prilikom prodaje mineralnog regresiranog djubriva od jula 2009. do avgusta 2011, suprotno odlukama Vlade Srbije.

Navodjeno je da je Azotara iz Pančeva time oštećena za više od tri milijarde dinara. Sudjenje je započelo u septembru 2013. godine i još nije završeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar