U trendu

Otkriveno pola tone „falsifikovane“ robe

BEOGRAD – Carinici su u dva navrata prethodnih dana zadržali oko pola tone robe za koju se smatra da povređuje pravo intelektualne svojine poznatih brendova, saopštilaje Uprava carina.

Poslednji u nizu prekršaja, navedeno je, otkriven je 13. oktobra 2018. godine prilikom kontrole magacina kurirske službe u Šapcu gde je pronađeno oko 1200 artikala garderobe bez potrebne dokumentacije o njihovom poreklu i plaćenim dažbinama

Zaplenjeno je više od 670 kompleta trenerki, oko 370 donjih delova i preko 80 dukseva i jakni za koje postoji sumnja da povređuju pravo intelektualne svojine poznatih marki „najk“ i „adidas“.

Još jedan takav pokušaj sprečen je dan ranije na graničnom prelazu Preševo.

Carinici su posumnjali da se u kamionu turskih registarskih oznaka, koji je za uvoznika u Novom Pazaru, iz Turske prevozio gotovo 22 tone materijala za zavese, nalazi i deo koji nije prijavljen.

Detaljnim pregledom tovara carinici su ustanovili da je u jednoj od brojnih naizgled identičnih kutija sa robom sakriveno i 200 pari „najk“ patika u čiju se autentičnost sumnja, a čija je vrednost procenjena na iznos od 600.000 dinara.

Carinska služba ima obavezu da za svaku robu, za koju se posumnja da je plagijat, prekine carinski postupak i o tome obavesti nosioca prava koji ima rok od 10 radnih dana da se izjasni da li je roba krivotvorena i da da saglasnost za njeno uništenje, rečeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.