U trendu

Otkriveno za koga su radili Srbi uhapšeni u Slovačkoj

Srbi iz grupe od 62 strana radnika uhapšenih u Šali na jugozapadu Slovačke zbog nelegalnog rada i boravka u toj zemlji, radili su za južnokorejsko preduzeće.

Oni su bili zaposleni u preduzeću „Šin Heung Presižen Slovakija“ i čekaju na deportaciju u centru policije za imigrante u Medvedovu, javio je slovački javni TV i radio servis RTVS.

„Slovačka policija uhapsila je u Šali zbog nelegalnog rada i boravka u Slovačkoj 62 osobe. Radi se o 27 državljana Ukrajine, 23 Srbije, osmoro Makedonaca i i četiri državljana Bosne i Hercegovine. Prema informacijama RTVS, svi su radili nelegalno za agenciju ‘Šin Heung Presižen Slovakija’ (Shin Heung Precision Slovakia) koja dostavlja rezervne delove preduzećima Samsung, Soni, JVC, LG i Tošiba“, javio je RTVS.

Slovački javni radio i tv servis podsetio je da slovačko Ministarstvo rada i socijalnih pitanja već duže vreme vodi borbu s posredničkim agencijama koje zloupotrebljavaju strane radnike, dovode ih s nevažećim ugovorima i ne plaćaju im socijalno i zdravstveno osiguranje, a koji često rade u gorim uslovima nego Slovaci zaposleni u istim fabrikama.

Slična hapšenja i deportacije s privremenom zabranom ulaska u Evropsku uniju zbog rada na crno česta su u Slovačkoj i u susednoj Češkoj, a policije tih zemalja o njima obaveštavaju medije obično samo kada su u pitanju veće sistematske racije.

Za slučaj hapšenja u Šali slovačka javnost saznala je tek kada se u sredu jedna od srpskih radnica javila našoj redakciji i ispričala u kako dramatičnoj situaciji se nalaze, pošto su bez novca ostali u Slovačkoj s rokom od sedam dana da napuste zemlju a, kako je kazala, pomoć im nije pružila ambasada Srbije u Bratislavi, a prenosi Beta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar