U trendu

Počelo sudjenje za ratni zločin Kravici

Sudjenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ratni zločin nad civilima u selu Kravica kod Bratunca u slučaju „Srebrenica“ počelo je danas čitanjem optužnice pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Sudjenju prisustvuju svi optuženi.

Prethodno je sudsko veće odbilo zahtev odbrane da se početak sudjenja odloži jer glavnom pretresu ne prisustvuje tužilac za ratne zločine ili vršilac dužnosti pošto je prethodnom tužiocu istekao mandat, a novi nije izabran.

Jedan od pravnih branilaca optuženih, advokat Rajko Jelačić rekao je da je odredjen samo rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine koji je ovlašćen za upravne poslove a ne i procesne tako da se nisu stekli uslovi da sudjenje počne.

Jelačić je zatražio i izuzeće zamenika tužioca za ratne zločine Mioljuba Vitorovića i Bruna Vekarića, koji zastupaju optužnicu.

„Inicirali su da lica koja su bila u streljačkom stroju dobiju status zaštićenih svedoka“, rekao je Jelačić i dodao da su Vitorović i Vekarić uzeli iskaze od zaštićenih svedoka bez prisustva advokata optuženih čime su, kako je naveo, povredili pravo na odbranu optuženih.

Prema optužnici Tužilaštva za ratne zločine, optuženi se terete da su zajedno sa nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade RS u halama zemljoradničke zadruge u selu Kravica u julu 1995. učestvovali u ubistvu više stotina Muslimana.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidoslav Vasić.

Optuženi se brane sa slobode, a kako su novinarima preneli njihovi advokati, na pripremnom ročištu su se izjasnili da nisu krivi.

Početak sudjenja, prvobitno zakazan za 9. decembra prošle godine odložen je jer advokati optuženih, kao ni sudsko veće nisu bili upoznati sa sadržinom iskaza i identitetom zaštićenih svedoka tužilaštva, što je u medjuvremenu obavljeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.