U trendu

Pomen srpskim žeteocima u Starom Grackom

Sedamnaestogodišnji pomen za 14 srpskih žetelaca, koje su nepoznati zločinci ubili na njivi u ataru Starog Grackog, služen je danas ispred spomen ploče u centru tog sela u opštini Lipljan na Kosovu.

Rodjaci ubijenih žetalaca i preostali Srbi ovog sela, kako su rekli, godinama isčekuju pravdu koje još nema i zato mole predstavnike Srbije da insistiraju kod medjunarodne zajednice da se otkriju počinioci.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Damjan Jović rekao je da su se Srbi na pomenu okupili da odaju poštu onima kojih više nema, ali da podsete da neće nekažnjeno proći svi oni koji su počinili taj strašan zločin.

Prema njegovim rečima, čini se da su danas svi korak bliže dugoočekivanoj pravdi.

„Imajući u vidu da se očekuje skori početak rada suda za zločine koje je počinila teroristička OVK, izgleda da polako sazreva svest u medjunarodnoj zajednici da su zločini počinjeni nad Srbima na Kosovu i Metohiji toliki da se ne mogu više prikrivati i ignorisati“, rekao je Jović.

On je ocenio da je nemoguć suživot, normalizacija odnosa i pomirenje dok se negiraju zločini poput ovog u Starom Grackom.

Kazao je da sa ovog mesta želi da svi pošalju poruku i komšijama Albancima da iskreno žale svaku nedužno postradalu žrtvu i na njihovoj strani.

„Želimo da sa komšijama Albancima živimo u miru i da izgradimo bolju budućnost za sve ljude dobre volje bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost. Želimo da verujemo da i većina Albanaca na Kosovu i Metohiji to isto žele“, rekao je Jović.

On je ocenio da bolju budućnost od ove nesrećne sadašnjosti i tragične prošlosti ne bi trebalo da bude teško izgraditi, ali da je to nemoguće učiniti u društvu u kome se višestruke ubice i ratni zločinci slobodno šetaju ulicama.

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović rekao je da je Srbima preostalo da ponavljaju i da će to raditi sve dok se istina i pravda ne budu zadovoljili i dok se ne budu kaznili i pronašli oni koji su počinili ovaj zločin.

„Naša je nesreća što možemo da radimo samo da podsećamo, da tražimo, da zahtevamo. To ćemo i radit dokle god postoji u nama i malo glasa. Možemo samo da se molimo Bogu da će to biti dovoljno da se oni koji su nadležni i odgovorni da to rade,da se nerazumni urazume i da pronadju one koji su počinili ovaj strašan zločin, kao i mnoge druge zločine. Da ih privedu i kazne ukoliko žele da sa nama grade budućnost koja neće ličiti na onu strašnu prošlost“,rekao je Stojanović.

Ministar za povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić rekao je da na putu medjusobnog pomirenja ima dosta prepreka, a jedna od njih je velika prepreka, ta što se i nakon sedamnaest godina ne zna ko su ubice 14 žetelaca u Starom Grackom.

On je izrazio nadu da će kroz rad novoformiranog specijalnog suda doći do pravde i istine i da će oni koji su to učinili zato da odgovaraju.

Jevtić je rekao da je uveren da ima onih koji znaju ko su ubice i pozvao da oni to otkriju u što kraćem roku, da se ne čeka sledeći 23. jul da se ponavlja isti zahtev.

„Mehanizme treba da kreira društvo, sistem. Mislim da ti mehanizmi postoje, ali se oni ne koriste na način na koji bi trebalo da se koriste. Svi smo upoznati sa činjenicom da je bilo onih koji su bili osumnjičeni za ovaj zločin. Čak se govori da se tačno znaju i imena onih koji su ovaj zločin počinili. Onda je pitanje za one koji treba da ih privedu pravdi i oni koji treba zbog toga da ih osude, zašto oni nisu uradili svoj deo posla. Zato mislim da se najveća nada polaže u specijalni sud i u to da taj sud uradi ono što su trebalo da urade i EULEX i neke druge institucuje i organizacije koje su zadužene za pravdu ovde na Kosovu“, rekao je novinarima Jevtić.

Pomenu koji su služili sveštenici Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske pisustvovali su članovi porodica ubijenih žetelaca, preostali Srbi u ovom selu, predstavnici Kancelarije za KiM Vlade Srbije, predstavnici Udruženja nestalih, Kancelarije za nestale pri Vladi Srbije, predsatvnici Srba u institucijama Kosova i lokalni zvaničnici.

Ubistvo žetelaca jedan je od najtežih zločina nad Srbima od dolaska medjunarodne misije u pokrajinu.

Policija UNMIK-a je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu, ali je dva meseca kasnije pušten iz pritvora usled nedostatka dokaza.

Groblje u Starom Gracku gde su sahranjeni stradali srpski žeteoci, više puta je skrnavljeno i minirano.

Medju zločinima na Kosovu, za koje do sada niko nije odgovarao, su i ubistva dece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću i dizanje u vazduh autobusa Niš ekspresa kod Podujeva.

Porodice ubijenih još čekaju da zločinci budu nadjeni i kažnjeni što je jedan od razloga što su i pored dvočasnovnog ubedjivanja Tačijevog savetnika, odbili da se u sredu sastanu s njim.

Rodjaci ubijenih kažu da im je Tači polaganjem cveća na spomen ploču „sipao so na žive rane“ i „nasmejao se u lice“ i njima, i svima koji istražuju zločine nad Srbima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar