U trendu

Ponovo odlaganje: Sud u Kolmaru 27. aprila odlučuje o Haradinaju

Istražno veće Apelacionog suda u Kolmaru ponovo je

odložilo odluku o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, za 27. april, zbog daljeg razmatranja ispunjenosti uslova za izručenje.

 

Na sednici veća, koja je trajala više od dva sata razmatrane su optužbe za koje srpsko tužilaštvo za ratne zločine tereti Haradinaja, a njegova advokatica pokušala je da ospori dokaze koje je Srbija podnela francuskom sudu.

Prištinski portal Indeksonline, koji je izveštavao direktno iz sudnice, primetio je da je na današnjoj, četvrtoj po redu sednici povodom zahteva za izručenje Haradinaja, prvi put prisustvovao predstavnik Srbije, odnosno sprske ambasade u Francuskoj.

Tokom sednice, kako su preneli mediji iz Prištine, Haradinaj je ustvrdio da francusko sudstvo veruje srpskoj propagandi.

On takođe tvrdi da su Srbi počinili zločine na KIM i da je glavni krivac nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević.

Tužilac je naveo da je Haradinaj optužen za ubistvo Roma na Kosovu i Metohiji tokom ratnih sukoba, te je pročitao nekoliko Romskih imena i rekao da je Haradinaj predvodio ljude u izvršavanju tih zločina.

Haradinajev advokat Rejčel Lindon usprotivila se dokazima Srbije, osporavajući navode tužilaštva.

Pored brojnih pristalica koji su došli da daju podršku Haradinaju, danas je u sudsnici francuskog suda bio i albanski bokser Nuri Seferi.

Francuski sud je već u dva navrata odlagao odluku o zahtevu, odnosno davanje mišljenja povodom zahteva Srbije za izručenje Haradinaja.

Taj sud ima zadatak da utvrdi ispunjenost uslova za izručenje koje predviđa Evropska konvencija o ekstradiciji, koja ne oročava donošenje odluke, dok se postupak odlučivanja tog suda vodi u skladu sa procesnim zakonima Francuske.

Ukoliko Apelacioni sud u Kolmaru da negativno mišljenje o zahtevu Srbije, izručenje Haradinaja neće biti moguće.

Posle toga, Haradinaj će biti slobodan da napusti Francusku, a Srbija ne bi imala pravo da se žali na odluku.

Ukoliko pak Apelacioni sud utvrdi da su ispunjeni uslovi za izručenje Haradinaja, konačnu odluku o izručenju doneće francuska vlada.

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK a danas na čelu Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici za na zahtev Srbije.

Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje.

On je nedelju dana kasnije pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.