U trendu

Ponovo odložen početak sudjenja grupi Veljka Belivuka

Početak sudjenja Veljku Belivuku i njegovoj grupi za brutalna ubistva, otmice, trgovinu drogom i druga krivična dela danas je ponovo odložen, zbog izostanka advokata Dejana Lazarevića koji je pre dve nedelje uhapšen zajedno sa optuženim narko-bosom Darkom Šarićem, piše Krik.rs.

Lazarević u tom slučaju brani više optuženih. 

Advokati koji su izašli iz suda rekli su da je današnje ročište odloženo za kraj maja jer dvojica optuženih – Vlade Draganić i Vladimir Grek – nisu imali advokata da ih zastupa pošto je njihov jedini branilac, Dejan Lazarević, u pritvoru.

Kako je novinarima rečeno, s odlaganjem se saglasio i tužilac pa je sudija Vinka Beraha Nikićević sudjenje odložila za kraj maja. 

Advokat Lazarević u ovom slučaju brani i Veljka Belivuka i njegovog najbližeg saradnika Marka Miljkovića, ali ih, osim njega, zastupa i advokat Nikola Ristović. 

Optuženi Draganić i Grek trebalo bi da do sledećeg sudjenja angažuju novog advokata, ali postoji mogućnost da se i to ročište odloži ukoliko njihov novi branilac ne stigne da se upozna s dokazima. 

Početak sudjenja odlaže se od novembra prošle godine, navodi Krik, najpre jer je sudija Zorana Trajković kojoj je dodeljen slučaj mesecima bila na bolovanju, pa je slučaj dodeljen novom sudskom veću. Sudjenje je zatim trebalo da počne u martu, ali su optuženi tada tražili da se i sudija Beraha Nikićević, kao i tužioci u tom slučaju promene. Taj predlog je odbijen, pa je sudjenje zakazano za danas, ali se ni ovoga puta nije održalo. 

Belivuk, Miljković i njihova grupa optuženi su za pet brutalnih ubistava, otmice, silovanje, trgovinu drogom i nelegalno posedovanje veće količine oružja. 

Grupa je blisko saradjivala sa kavačkim kriminalnim klanom koji potiče iz Crne Gore i koji je godinama u ratu sa suparničkim škaljarskim klanom. Žrtve Belivukove grupe, tvrdi tužilaštvo, upravo su pripadnici suparničkih grupa. 

Tužilaštvo je kao dokaze priložilo poruke koje su Belivuk i njegovi saradnici razmenjivali preko zaštićene aplikacije „skaj“, za koju su verovali da je potpuno sigurna, a koje je srpska policija dobila od kolega iz Francuske. Medju ključnim dokazima su i svedočenja dvojice optuženih koji su, u zamenu za manju kaznu, ispričali detalje ubistava za koje je grupa optužena. 

Belivuk i 11 članova njegove grupe u medjuvremenu su optuženi za još dva ubistva i verovatno će te dve optužnice biti spojene, pa će se voditi jedan postupak. U toku je istraga i za pranje novca, ali tu još nema optužnice, navodi Krik. 

Istraga, medjutim, pokriva samo period od 2019. godine, a tužilaštvo se nije bavilo vezama koje je grupa imala u sprskoj policiji i politici. Ta ekipa postojala je i ranije i upravo u tom periodu ojačala je veze u državnim strukturama. 

Novinari, medju kojima je KRIK, otkrili su veze koje je Belivuk imao s uticajnim predstavnicima vlasti: generalnim sekretarom Vlade Novakom Nedićem, bivšom državnom sekretarkom MUP-a Dijanom Hrkalović i pripadnikom Žandamerije Nenadom Vučkovićem Vučkom.

Član ove kriminalne grupe obezbedjivao je i inauguraciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, otkrio je ranije KRIK.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar