U trendu

Potpisan ugovor o norveškoj pomoći lokalnim samoupravama u Srbiji

U Šidu je danas potpisan ugovor o saradnji na projektu „Norveška za vas – Srbija“, koji treba da pomogne razvoj najugroženijih lokalnih samouprava i stvori mogućnost za otvaranje novih radnih mesta.

Ugovor su popisali predstavnici Norveške i Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS, a potpisivanju je prisustvovao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević.

„Ovaj projekat imaće za rezultat uspostavljanje ujednačenog socioekonomskog razvoja u Srbiji putem unapredjenja pristupa zaposlenju za pripadnike ranjivih i marginalizovanih društvenih grupa, jačanja socijalne inkluzije u manje razvijenim oblastima, kao i poboljšanja infrastrukture – što ultimativno dovodi do skladnijeg socioekonomskog razvoja, prevashodno nedovoljno razvijenih oblasti Srbije“, rekao je Djordjević, a saopštilo njegovo ministarstvo.  

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad istakao je da je to samo prva faza podrške vredna 4,5 miliona evra, za koju se nada da će prerasti u dugoročnu inicijativu.

„Nije reč samo o novcu, već o solidarnosti i pružanju prilike zajednicama u Srbiji da stvore bolje uslove života za svoje stanovništvo“, dodao je Bjornstad.

Šefica Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) Mikela Telatin zahvalila je Vladi Norveške ne samo što je podržala taj projekat, već što je doprinela pozitivnim promenama u životu ljudi u Srbiji.

„Kroz ovaj projekat podrška će biti pružena najugroženijim grupama stanovništva kojima je najviše potreban pristup zapošljavanju i socijalnim uslugama što su zajednički ciljevi Vlada Srbije, Norveške i UNOPS-a i prilika da produbimo dosadašnju uspešnu saradnju“, navela je ona.

Nakon potpisivanja Ugovora Djordjević i Bjornstad su obišli Osnovnu školu „Sremski front“ u naselju Molovin koja je rekonstruisana na inicijativu resornog ministarstva uz finansijsku podršku ambasade Norveške kroz projekat „Mreža solidarnosti – druga godina“, koji sprovodi „Grupa 484“.

„Škole čiji će objekti biti rekonstruisani nalaze se nekoliko kilometara od prihvatnih centra za migrante i u narednoj školskoj godini bi se u njih upisala i deca iz migrantskih porodica koje će trajnije boraviti u ovim opštinama“, rekao je Djordjević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.