U trendu

Pravda? Ubio ženu nožem, pa je zapalio – smanjena mu kazna

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za dve godine kaznu Miljanu Rankoviću (25) i pravosanžno ga osudio na osam godina zatvora.

Ranković je u novembru 2015. godine „u stanju bitno smanjene uračunljivosti“ nožem usmrtio ženu sa kojom je živeo, a potom je zapalio kako bi prikrio zločin.

U odluci koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda se navodi da je Rankoviću pored zatvorske izrečena i mera bezbednosti, ali se ne navodi koja.

Ranković je osuđen jer je 8. novembra 2015. godine u selu kod Mladenovca usmrtio M.R tako što joj je nakon kraće verbalne rasprave nožem zadao dva uboda u grudi.

Nakon toga ju je okrenuo potrbuške i zadao joj još dva uboda u leđa, od čega je žena preminula.

Kako bi prikrio zločin Ranković je njeno telo i krevet na kojem je ležala polio benzinom iz flaše, zapalio ih šibicom i izazvao požar. Nakon toga je otrčao do susedne kuće i pozvao pomoć u gašenju požara.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda navodi se da se osnovano se žalbom Rankovićevog branioca ukazuje da prvostepeni sud nije cenio sve okolnosti koje utiču na odmeravanje kazne.

Pored pravilno utvrdenih olakšavajućih i otežavajućih okolnosti, Apelacioni sud smatra da prvostepeni sud nije cenio mladost okrivljenog, koji je u vreme izvršenja krivičnog dela imao 23 godine.

Ta koja okolnost, pored svih ostalih, kao i da mu je izrecena mera bezbednosti, vodi zaključku „da će se kaznom zatvora u trajanju od osam godina u odnosu na okrivljenog ostvariti svrha kažnjavanja, a posebno uticati na okrivljenog da ubuduće ne čini krivična dela“.

Od olakšavajućih okolnosti za Rankovića sud je imao u vodu njegov raniji život, zatim da je krivično delo izvršio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, da je izrazio kajanje, da je par dana ranije izgubio oca.

Od otežavajućih okolnosti je cenio to što je bio u blizkim odnosima sa žrtvom koju je ubio bez ikakvog povoda i da je nakon toga podmetnuo požar, nastojeći da prikrije izvršeno krivicno delo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar