Predata žalba na presudu Ivanoviću

Tim odbrane lidera GI SDP Olivera Ivanovića danas je Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici Odeljenju Euleks suda, predao žalbu na presudu kojom je Oliver Ivanović osuđen na devet godina zatvora, saopšteno je danas iz GI SDP.

Foto: Beta

Foto: Beta

“Očekujemo da će sudsko veće Apelacionog suda u Prištini u najkraćem mogućem roku zasedati po ovom pitanju i preinačiti ovu sramnu presudu i time konačno staviti tačku na politički montiran proces koji se protiv našeg lidera vodi već treću godinu” – navodi se u saopštenju GI SDP.

Iz GI SDP je najavljeno da će u petak 22.aprila u Beogradu biti održana konferencija za medije koja se na kojoj će o procesu koji se vodi protiv Ivanovića govoriti predstavnici odbrane i mnogobrojni pravni eksperti.

Ivanovića je osudilo Euleksovo sudskog veće, kojim je predsedavala sudija iz Rumunije Roksana Komša, na devet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Kosovskoj Mitrovici 14. aprila 1999. godine.

Kako je navedeno u presudi, srpske snage tada su organizovale akciju čišćenja južne Mitrovice sa ciljem proterivanja Albanaca.

Ivanović je, kako je navedeno u presudi, bio deo paramilitarnih snaga i učestvovao je u tim događajima.

Osuđen je da je, iako nije utvrđeno van svake sumnje, kada je preduzimao radnje, postupao u svojstvu lidera, vođe srpskih paramilitaraca ili vođe srpske policije.

Euleks je Ivanovića lišio slobode 27. januara 2014. a sudski proces tokom kojeg je saslušan 81 svedok trajao je više od godinu dana.

Ivanovića je Euleksovo sudsko veće Osnovnog suda u Mitrovici oslobodilo optužbi za krivična dela počinjena 2000. godine kao i još četvoricu Srba kojima je suđeno u sklopu istog procesa.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar