najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Prekinuta pratnja Ćuruvije sat vremena pre ubistva

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je na suđenju četvorici pripadnika Državne bezbednosti optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine, svedočio Nebojša Vasić koji je tog dana bio zadužen za praćenje Ćuruvije.

On je posvedočio da se Ćuruvija tog dana susreo sa jednim čovekom u Knez Mihajlovoj ulici i da mu je preko radio veze naloženo da nastavi pratnju tog čoveka, ali da ne zna ko je nalog izdao.

Sat vremena kasnije naloženo je da prekine pratnja, a kada je krenuo kući na radijskim vestima čuo je da je Ćuruvija ubijen ispred svoje zgrade u Makedonskoj ulici.

“Bio sam zapanjen, iznenađen i užasnut. To vam je kao kada nekoga vidite, a posle ga nema”, ispričao je Vasić.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i pripadnik tog centra Ratko Romić, dok je Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Vasić je takođe ispričao da je tog i prethodnih dana na terenu viđao samo kolege koje su bile zadužene za pratnju Ćuruvije kao i vozila koja su zadužili, odnosno da nije video druge kolege ili pripadnike MUP-a. Optuženog Romića nije video tog dana ni prethodnih, kao ni beli golf koji se pominje u optužnici.

Sud je danas odbio da ukine pritvor Radonjiću i Romiću u kom se nalaze od hapšenja u januaru 2014. godine.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica. Nastavak suđenja zakazan je za 12. januar.

Prema optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog “javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti”.

Ćuruvija je ubijen u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Ključni svedok u ovom procesu je nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija, nakon čijeg svedočenja je pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih. Ulemek takođe služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedela “zemunskog klana”.

Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem svedoka.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike