U trendu

Prekinuto ročište po žalbi Ivanovića

Prvo ročište po žalbi odbrane Olivera Ivanovića na prvostepenu presudu kojom je osudjen na devet godina zatvora prekinuto je danas zbog zahteva odbrane da se iz sastava sudskog veća izuzme sudija Driton Muharemi.

Medjunarodno veće sudija saopštilo da je Sudski savet Kosova juče preporučio da sudsko veće bude sastavljeno od većine Euleksovih sudija, kao i da predsedava Euleksov sudija.

Branilac Nebojša Vlajić je rekao da ta preporuka nije obavezujuća za Apelacioni sud.

Odbrana je iznela da nema ništa lično protiv sudije Muharemija, da je reč o principijelnom stavu i da su zato zahtevali da veće bude sastavljeno od Euleksovih sudija.

Zastupnik oštećenih strana se usprotivio zahtevu branilaca.

Tužilastvo je navelo da nema ništa protiv ovakvog sastava veća i dodalo da će po zakonu Kosova sudsko veće uvek imati lokalnog sudiju, kao i da etnička pripadnost nije razlog za razrešenje Muharemija.

Veće Apelacionog suda je otkazalo i sutrašnje ročište u isčekivanju odluke na žalbu odbrane Ivanovića. O žalbi Olivera Ivanovića na presudu od devet godina zatvora raspravljaće se kada predsednik Apelacionog suda odluči o zahtevu odbrane da iz sudskog veća bude izuzet albanski sudija.

Mogući nastavak ročišta najavljen je za oktobar.

Ivanović je više od dve i po godine u pritvoru zbog optužbi da je počinio ratni zločin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.