U trendu

Preminula glumica Đurđija Cvetić

Filmska, televizijska i pozorišna glumica Đurđija Cvetić preminula je sinoć u 73. godini, saopšteno je iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Glumu je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milenka Maričića 1969. godine, od kada je i članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Gostovala je u Zvezdara teatru, Narodnom pozorištu, Beogradskom dramskom pozorištu, Crnogorskom narodnom pozorištu, Narodnom pozorištu u Somboru i mnogim drugim.

Dobitnica je više priznanja: nagrade Miloš Žutić za ulogu Skupa u predstavi „Skup“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta (2002), nagrade Žanka Stokić za životno delo (2004), plakete Žanka Stokić za najbolje glumačko ostvarenje 12. Pozorišnih svečanosti Žanki u čast ( 2013).

Na sceni matičnog teatra, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, odigrala je desetine uloga. Pripadala je takozvanoj generaciji „Bojanovih beba“, grupe mladih glumaca koje je Bojan Stupica pozvao u JDP u vreme njegove generacijske obnove.

Posle uloge Pem u „Spasenima“ Edvarda Bonda svojom pojavom, lepotom i scenskom snagom, Đurđija Cvetić stupiće i u veliki, klasični repertoar, kao Šekspirova Regana u „Liru“, Dezdemona u „Otelu“, Olivija u „Bogojavljenskoj noći“.

Njen u isti mah moderan i klasičan scenski izraz došao je do punog izražaja u velikim, ikoničkim predstavama poput Simovićevog „Putujućeg pozorišta Šopalović“ u režiji Dejana Mijača gde je igrala Jelisavetu Protić, potom Brehtovom „Baalu“ kao Emilija, Vedekindovom „Buđenju proleća“ kao Fani Gabor.

Poslednjih godina angažmana u JDP-u, igrala je sa velikim uspehom Ranjevsku u Čehovljevom „Višnjiku“, Lagarsovim „Pravilima ponašanja u modernom društvu“, a naročito u naslovnoj ulozi Držićevog „Skupa“ reditelja Jagoša Markovića, u kojoj je, tumačeći mušku ulogu, ostvarila teatarsko čudo, višestruko vrednovano i nagrađivano na domaćim i regionalnim festivalima.

Ostaje upamćena kao Seka u televizijskoj seriji „Grlom u jagode“, Srđana Karanovića, kao i po ulogama u „Sivom domu“, „Početnom udarcu“ i „Zaboravljenima“ Darka Bajić, „Oktoberfest“ Dragana Kresoje, TV seriji „Ulica lipa“.

Dramski program Radio Beograda čuva sećanje na njen osoben glas i glumačku ekspresiju u desetinama radio-drama.

Komemoracija u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biće održana u septembru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.