najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Preminula glumica Đurđija Cvetić

Filmska, televizijska i pozorišna glumica Đurđija Cvetić preminula je sinoć u 73. godini, saopšteno je iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Glumu je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milenka Maričića 1969. godine, od kada je i članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Gostovala je u Zvezdara teatru, Narodnom pozorištu, Beogradskom dramskom pozorištu, Crnogorskom narodnom pozorištu, Narodnom pozorištu u Somboru i mnogim drugim.

Dobitnica je više priznanja: nagrade Miloš Žutić za ulogu Skupa u predstavi “Skup” Jugoslovenskog dramskog pozorišta (2002), nagrade Žanka Stokić za životno delo (2004), plakete Žanka Stokić za najbolje glumačko ostvarenje 12. Pozorišnih svečanosti Žanki u čast ( 2013).

Na sceni matičnog teatra, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, odigrala je desetine uloga. Pripadala je takozvanoj generaciji “Bojanovih beba”, grupe mladih glumaca koje je Bojan Stupica pozvao u JDP u vreme njegove generacijske obnove.

Posle uloge Pem u “Spasenima” Edvarda Bonda svojom pojavom, lepotom i scenskom snagom, Đurđija Cvetić stupiće i u veliki, klasični repertoar, kao Šekspirova Regana u “Liru”, Dezdemona u “Otelu”, Olivija u “Bogojavljenskoj noći”.

Njen u isti mah moderan i klasičan scenski izraz došao je do punog izražaja u velikim, ikoničkim predstavama poput Simovićevog “Putujućeg pozorišta Šopalović” u režiji Dejana Mijača gde je igrala Jelisavetu Protić, potom Brehtovom “Baalu” kao Emilija, Vedekindovom “Buđenju proleća” kao Fani Gabor.

Poslednjih godina angažmana u JDP-u, igrala je sa velikim uspehom Ranjevsku u Čehovljevom “Višnjiku”, Lagarsovim “Pravilima ponašanja u modernom društvu“, a naročito u naslovnoj ulozi Držićevog “Skupa” reditelja Jagoša Markovića, u kojoj je, tumačeći mušku ulogu, ostvarila teatarsko čudo, višestruko vrednovano i nagrađivano na domaćim i regionalnim festivalima.

Ostaje upamćena kao Seka u televizijskoj seriji “Grlom u jagode”, Srđana Karanovića, kao i po ulogama u “Sivom domu”, “Početnom udarcu” i “Zaboravljenima” Darka Bajić, “Oktoberfest” Dragana Kresoje, TV seriji “Ulica lipa”.

Dramski program Radio Beograda čuva sećanje na njen osoben glas i glumačku ekspresiju u desetinama radio-drama.

Komemoracija u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biće održana u septembru.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike