U trendu

Preminuo istoričar i diplomara Dušan Bataković

Dr Dušan Bataković, istoričar i diplomata, bivši ambasador i direktor Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti, iznenada je danas preminuo u šezdesetoj godini, saopštio je Balkanološki institut SANU.

Bataković je bio ambasador u Grčkoj, Kanadi i Francuskoj.

Rođen je u Beogradu, 1957, studije istorije završio je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1982, gde je i magistrirao 1988, a doktorske na Sorboni u Parizu.

U Istorijskom institutu radio je od 1983. do 1992, kada prelazi u Balkanološki institut SANU.

Na Filozofskom fakultetu u Beogradu predavao je Uvod u istorijske studije i Opštu istoriju novog veka

Posle mandata ambasadora u Grčkoj (2001-2005), Bataković je u julu 2005. imenovan za savetnika predsednika Srbije, a u oktobru iste godine izabran za direktora Balkanološkog instituta SANU, glavnog urednika godišnjaka Balcanica i posebnih izdanja Instituta.

U septembru 2008. izabran je za predsednika srpskog komiteta Međunorodne asocijacije za proučavanje jugoistočne Evrope (AIESEE).

Bio je član državnog pregovaračkog tima o budućem statusu Kosova i Metohije od novembra 2005, Bataković je u julu 2007, ukazom predsednika Srbije, imenovan za ambasadora u Kanadi, a u januaru 2009. za ambasadora Srbije u Francuskoj.

Od marta 2009. do decembra 2012. godine bio je ambasador Republike Srbije u Francuskoj a bio je i šef delegacije Srbije pri Međunarodnom sudu pravde u Hagu of 2009. do 2011.

Godine 2010. Bataković je izabran za člana Svetske akademije umetnosti i nauke .

Priredio je i objavio veliki broj knjiga, (monografija, zbornika članaka, memoara i građe) i preko stotinu naučnih radova. Bio je član uredništva Književne reči, Zadužbine i Književnih novina, član Upravnog odbora Srpske književne zadruge, i član Predsedništva SKZ .

U februaru 2013. godine ponovo izabran za direktora Balkanološkog instituta SANU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar