U trendu

Mladić napravio HAOS u sudnici, sudija ga izbacio (video)

Ratko Mladić je nakon višeminutne pauze vraćen u sudnicu. Navode kako mu je lekarska pomoć pružena jer je imao visok pritisak. Međutim, Mladić je pri ulasku počeo da viče na sudije kako je sve izrečeno laž, pa je udaljen iz suda.

Alfons Ori je rekao da ga ne zanimaju saveti sa interneta već informacije od lekara, a one govore da je gornji pritisak 170.

„Nastavićemo da čitamo sažetak. Informacije lekara koje smo dobili govore da stanje nije ozbiljno kao što vi tvrdite“, rekao je Ori.

Odbrana je saopštila da je Mladiću tri puta meren pritisak za vreme pauze i da je sva tri puta bio povišen odnosno da je u pitanju „kriza hipertenzije“. Odbrana traži od sudije da odloži izricanje presude ili da odmah pređe na presudu, a da odustane od čitanja zaključaka i obrazloženja.

Hrvatski Večernji list se poziva na neimenovani izvor i navodi da su u prostor iza sudnice ušli Mladićeva porodica i „beogradski lekari“, kao i da postoji bojazan da se izricanje presude neće nastaviti, odnosno da je u pitanju „smišljeni pokušaj odlaganja“.

N1 navodi da lekarske ekipe pružaju pomoć Ratku Mladiću kome je pozlilo. Zato pauza traje duže.

Iako je pauza trebalo da traje samo pet minuta, odužilo se na više od 15.

Mladić zamolio da ode u toalet, Ori je odobrio i dao pauzu od pet minuta.

Haški tribunal danas će izreći prvostepenu presudu nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. Tužilaštvo za Mladića, optuženog za genocid i druge ratne zločine tokom rata u BiH, traži kaznu doživotnog zatvora.

Ratko Mladić je optužen za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i otimanje “plavih šlemova“ UN.

Mladić odmahuje glavom tokom Orijevog izlaganja o Srebrenici. On je uz osmeh odmahnuo glavom kada je veće iznelo tvrdnju da je nakon odluka koje su potpisali Karadžić i Mladić postojala jasna namera bila da se Srebrenica „isprazni“ i da se pretvori u srpsku teritoriju.

Veće razmatra tačku optužnice koja se tiče Srebrenice.

Veće podvlači da ustanovljeno da je u Sarajevu bilo neselektivnog gađanja civila, da su građani živeli u stanju neprekidne opasnosti, kao i da su „svaki put kada bi izašli iz kuće, morali da se pitaju da li će biti na nišanu snajpera“.

Kako je ustanovilo veće, širenje terora bila je primarni cilj sarajevsko-romanijskog korpusa.

Ukupno mu se sudilo 530 dana, uz ukupno 591 svedoka od kojih se 377 pojavilo u sudnici. Od toga, odbrana je pozvala 208, a tužilaštvo 169. Izneto je 9.914 dokaza.

Njegovi branioci smatraju da na suđenju, koje je trajalo četiri i po godine, nije dokazana Mladićeva krivica, i traže oslobađajuću presudu, prenosi Sputnjik.

Interesovanje za ovo izricanje presude je, očekivano, veliko. Prema poslednjim informacijama, akreditovano je više od 200 novinara, pravnika, istraživača i predstavnika nevladinih organizacija.

Tužilaštvo ima visoka očekivanja od poslednje prvostepene presude Haškog tribunala, s obzirom na to da je njegovo zatvaranje najavljeno za 21. decembar. Glavni tužilac Serž Bramerc kaže da očekuje kaznu doživotnog zatvora za 74-godišnjeg Ratka Mladića.

Sputnjik ispred Tribunala u Hagu

Gepostet von Sputnik Srbija am Dienstag, 21. November 2017

Došlo je do incidenta ispred sudnice u Hagu. Neimenovani muškarac je ispred sudnice došao sa zastavom Srbije gde su već stajali brojni članovi udruženja iz BiH koja prate izricanje presude, javljaju mediji. Reagovala je Bakira Hasečić, predsednica Udruženja „Žena-žrtva rata“, koja je pokušala da otme zastavu. Intervenisala je obližnja policija koja je smirila situaciju.

Pored mnogobrojnih medijskih ekipa, ispred zgrade Haškog suda se nalaze i predstavnici Udruženja Žene Srebrenice i Savez logoraša iz BiH.

Darko Mladić kaže da najveći pritisak dolazi iz sedišta NATO-a koji je okrivio sve naše generale i napravio haos na Balkanu samo da bi ostvario uticaj na tom delu Evrope.

On očekuje da će njegov otac biti oslobođen. „Insistirao je da se pojavi pred Sudom i da će svaku odluku sotjički podneti kao što to dolikuje svakom Srbinu koji je branio svoju otadžbinu. Odbrana je pokazala da nije kriv ali je bilo teško da se bori protiv medijske kampanje sa Zapada i diplomatskih pritisaka koji traju godinama unazad“.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je general Ratko Mladić veoma profesionalno i patriotski obavljao svoju dužnost, te da će se u slučaju negativne presude Haškog tribunala samo ojačati mit o njemu.

„Ali, bez obzira na to, Ratko Mladić ostaje legenda u srpskom narodu, čovek koji je svoje profesionalne i ljudske sposobnosti dao u funkciju odbrane slobode srpskog naroda, gde god on bio“, rekao je Dodik.

Mladićeva porodica ušla na zadnji ulaz

Porodica Ratka Mladića ušla je u zgradu Tribunala na zadnji ulaz. U zgradu suda su ušli Mladićev sin Darko i supruga Bosiljka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.