U trendu

Propusti u Žitištu i u slučajevima ubistva 11 žena

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je danas da je sproveo postupak kontrole postupanja nadležnih u slučajevima 14 žena ubijenih od početka godine i da je utvrdio da je u 11 slučajeva bilo propusta.

Ombudsman je dodao da je kotrolom utvrđeno da je propusta bilo i u slučaju ubistava u Žitištu, iako je, kako je naveo na pres konferenciji, resorni ministar za rad rekao da nije bilo propusta u radu centra za socijalni rad.

„To ne znači da je bilo ko osim ubice kriv za nečiju smrt, ali da tih propusta nije bilo verovatnoća da se desi smrtni ishod bila bi manja“, rekao je Saša Janković i dodao da zabrinjava pokušaj da se to zataška.

On je dodao da dosledno sprovođenje propisa i procedura može bitno da doprinese smanjenju i suzbijanju nasilja i spreči ponavljanje nasilja nad ženama.

Janković je rekao da je MUP-u, ministarstvima rada i zdravlja prosledio 45 preporuka i da upućuju na to da treba insistirati na primeni zakona.

„Nije da su naši zakoni loši, osnovni problem je nesprovođenje propisa i neodgovornost. Često se propusti zataškavaju“, rekao je ombudsman.

On je podsetio da je sproveo istraživanje od juna 2013. do juna 2014. godine i da je u tom periodu bilo 5.352 krivične prijave koje je policija podnela za nasilje u porodici i da se 4.399 odnosilo za nasilje nad ženama.

„U 71 odsto slučajeva ove prijave su okončane usmenim upozorenjem za nasilnike, a samo 25 odsto krivičnih prijava stigle su do faze optuženja“, rekao je Janković.

Predstavnica Autonomnog ženskog centra Tanja Ignjatović kaže da su svesni da ne mogu da se spreče sva ubistva, ali da strahuje da će se ubistva žena i dalje ponavljati jer ne analiziramo gde je bilo propusta.

Ona kaže da će nevladina organizacija koju ona vodi pokrenuti potpisivanje peticije da se 18. maj proglasi danom sećanja na ubijene žene u porodičnom nasilju.

Konferenciju je obeležilo negodovanje predstavnika pojedinih udruženja koji su upitali zašto se samo govori o nasilju nad ženama, a ne i o nasilju nad muškarcima.

Predstavnik udruženja „Tata“ upitao je ombudsmana da li ima podatke koliko je lažnih prijava žena za seksualno zlostavljanje bilo u proteklom periodu, na šta mu je ombudsman rekao da on ne kontroliše građane, već propuste u radu institucija.

„Sramota me je kao muškarca što nismo spremni da priznamo da problem postoji. Ovde govorimo o ubijenim ženama, problem je ozbiljan i veliki i njegova negacija ne vodi rešenju“, zaključio je Janković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar