U trendu

Rumunija: Istraga o tragediji u kojoj je poginula radnica iz Srbije

Utvrđuju se okolnosti nesreće u fabrici „Leoni“ u rumunskom gradu Pitešti, u kojoj je jedna državljanka Srbije poginula, a petoro radnika, od kojih su dvoje srpski državljani, povređeno. Do nesreće je došlo kada je muškarac, takođe zaposlen u fabrici, uleteo automobilom u grupu ljudi, potvrdili su za RTS u Ambasadi Srbije u Bukureštu i u nemačkoj kompaniji „Leoni“.

Sve se dogodilo jutros oko pola 10 u krugu nemačke fabrike „Leoni“ u Piteštiju, dok su radnici bili na pauzi za doručak.

„Prema rečima očevidaca, do nesreće je došlo kada je auto pokidao žičanu ogradu i uleteo u prostor namenjen za odmor zaposlenih, gde se u tom trenutku nalazilo 60-ak osoba. Jedan od zaposlenih je izjavio da je vozač izgubio kontrolu nad autom zbog prevelike brzine“, javlja za RTS Rajko Kornja, novinar iz Rumunije.

Na licu mestu preminula je 28-godišnja Nišlijka koja je u „Leoniju“ bila na obuci. Povređene su njene koleginice Branka i Aleksandra. Jedna ima teške povrede glave, a druga je samo u šoku. Sa još troje povređenih rumunskih radnika prebačene su u bolnicu.

„Primili smo četiri žene i jednog muškarca. Dve su strani državljani zaposleni u kompaniji. Stanje im je stabilno, medicinski pregledi su u toku. Dodatna ispitivanja, kao što je skener glave, biće potrebna samo za jednu ženu“, rekao je doktor.

Ambasador Srbije u Rumuniji Branko Branković kaže da je Ambasada u stalnom kontaktu sa policijom.

„Sutra ćemo otići da ih obiđemo, da vidimo šta one znaju, šta im treba“, rekao je Branković.

Rumunski mediji prenose da je automobilom upravljao 22-godišnji Andrej-Kristija Karamelea, radnik u „Leoniju“ na određeno vreme. O okolnostima nesreće u kompaniji ne žele da govore pre završetka istrage.

„Želimo da saznamo razloge nesreće. Najviše se oslanjamo na policijsku istragu. Oni razgovaraju sa vozačem kako bi saznali zašto je to uradio. Veoma žalimo zbog nesreće. Naše misli su sada sa porodicom preminule devojke i trudićemo se da im pomognemo da prebrode ovu situaciju“, rekao je Sven Šmit iz kompanije „Leoni“ u Nemačkoj.

Novinar Rajko Kornja prenosi da je u već pokrenutoj istrazi uključen i oblasni inspektorat za rad, pošto se nesreća dogodila u firmi i za vreme radnog vremena. Protiv vozača je već pokrenut istražni postupak kojim se tereti za ubistvo.

Pojedini rumunski mediji nagađaju da je mladić izazvao nesreću jer je želeo da brzom vožnjom nekoga impresionira, a drugi da je to učinio jer mu je prećeno otkazom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar