U trendu

Selfijem protiv nasilja u porodici

Selfikon”, prva srpska onlajn društvena mreža i aplikacija za deljenje selfija (samoportretisanje mobilnim telefonom) pokrenula je akciju podrške borbi protiv nasilja u porodici.

Kako objašnjava Vukašin Bosanac, direktor „Selfikona”, izradili su aplikaciju za android mobilne uređaje, koju sa njihovog sajta selfikon.com besplatno mogu da preuzmu svi koji žele da podrže njihovu ideju. Zatim je potrebno da uđu u aplikaciju i naprave selfi. Program je takav da će se preko lica osobe koja se slikala pojaviti maska sa ožiljcima i modricama, koja simulira kako bi osoba izgledala kada bi bila žrtva nasilja. Treći korak je da tako obrađenu fotografiju podele na „Selfikonu”, a onda i ostalim društvenim mrežama, uz obavezan opis, takozvani tag – „stopnasilju”.

– Za dva dana smo samo na našoj mreži imali oko 200 deljenja, što je dobar rezultat. Primetili smo da je ideja dobro prihvaćena i na „Instagramu”, ali nemamo pristup podacima koliko je na toj društvenoj mreži bilo deljenja. Počeli smo da dobijamo podršku i kod jutjubera (osoba koje imaju posećene profile na jutjub društvenoj mreži), a maska sa profilom poznate jutjuberke Va Vane osvanula je na sajtu ženske Sigurne kuće – istakao je Bosanac.

Ideju „Selfikona” zvanično su podržali i predstavnici Savetovališta protiv nasilja u porodici „Sigurna kuća – Beograd”, koji su uputstvo za korišćenje aplikacije stavili i na svoju internet stranicu. Oni su naglasili da će borba protiv nasilja biti uspešnija što se više osoba priključi deljenju ovakvih fotografija.

Savetovalište protiv nasilja u porodici daje punu podršku ovoj akciji. S obzirom na to da samo čitanje vesti na portalima ne doprinosi puno ovoj temi, ideja je da se što veći broj ljudi lično angažuje tako što će se uslikati sa ovom maskom uz opis „stopnasilju” i podeliti tu fotografiju svojim prijateljima i pratiocima na „Selfikonu”, „Fejsbuku”, „Instagramu”, „Viberu”, „Tviteru”, „Vocapu” i ostalim društvenim mrežama i aplikacijama na kojima imaju profile. I tako što će pozvati svoje prijatelje da urade to isto.

– Stoga vas pozivamo da instalirate „Selfikon” kako biste napravili selfi sa ovom originalnom maskom i tu fotografiju podelili na što više mesta na internetu. Tako ćete lično doprineti podizanju svesti o ovom ozbiljnom problemu – navedeno je na sajtu savetovališta.

(D. J. S., Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.