Sindikat Sloga: Radnici Namenske iz Lučana žrtve i taoci istrošene industrije

Udruženi sindikati Srbije (USS) Sloga saopštili su danas, povodom stradanja radnika u fabrici „Milan Blagojević-Namenska“ iz Lučana da su zaposleni u namenskoj žrtve i taoci istrošene industrije sa dotrajalom tehnologijom, „svesno gurnuti u rizik“.

Kako navodi Sloga, radnici Namenske iz Lučana se zbog puke egzistencije godinama unazad primoravaju na igru „ruskog ruleta“, budući da ne postoji godina u kojoj neko od radnika nije stradao, uz ocenu da je i jučerašnje zajedničko saopštenje rukovodstva i sindikata te fabrike povodom  tragedije njihovih radnika, veoma zabrinjavajuće i cinično.   

„Porediti tragediju radnika na poslu sa smrtnim slučajevima na autoputu, pritom negodovati zbog opravdanog interesa javnosti i publiciteta, i uz molbu kroz saopštenje da se gubitak dvojice radnika ne koristi za političke obračune neistomišljenika, potvrdjuje da su zaposleni u namenskoj žrtve i taoci istrošene industrije sa dotrajalom tehnologijom“, navodi Sloga.

USS navode da bi bilo veoma interesantno izvršiti poredjenja sa drugim sličnim fabrikama u Evropi i doći do podataka da se požari i smrtni slučajevi radnika dešavaju veoma retko, gotovo nikada ili u jako zanemarljivim procentima u odnosu na Srbiju.

Tvrdnje poslovodstva „Namenske“ iz Lučana o ulaganjima u fabriku i bezebednost radnika su, po oceni Sloge, „čist šminkeraj“ i svaka dalja proizvodnja bez ozbiljnijih ulaganja preti da odnese još života.

Ono što veoma brine je, kako dodaje Sloga, učestala matrica takozvanih „prodržavnih sindikata“ da brane neodbranjivo i da takvom igrom „okreću burence ruskog ruleta“ svojim kolegama.

Radnik lučanske fabrike N. M. (25), koji je povredjen u požaru 14. jula ispred pogona za proizvodnju raketnih goriva, preminuo je juče. To je drugi radnik koji je preminuo od povreda zadobijenih u toj nesreći.U toj fabrici je i juče izbio požar u kome su dva radnika povredjena, ali nisu životno ugroženi.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike