U trendu

Sprečeno krijumčarenje zaštićenih papagaja

BEOGRAD – Carinici su na prelazu Bački Vinogradi, u saradanji sa policijom, sprečili krijumčarenje sedam papagaja, među kojima šest pripada zaštićenim vrstama, saopšteno je danas iz Uprave carine.

Krijumčaru je određen pritvor od 48 sati i protiv njega će biti podneta krivična prijava, a odmah nakon otkrivanja papagaji su oslobođeni, premešteni u transportne kaveze i zbrinuti uz asistenciju zoološkog vrta Palić.

Prekršaj je otkriven juče, 20. januara, na ulazu u zemlju, kada je na red za kontrolu pristigao automobil „opel astra“ subotičkih registarskih oznaka.

Na pitanje šta ima da prijavi, vozač (58) iz Subotice je rekao da ima samo kutiju hrane za papagaje, ali je detaljnom kontrolom, najpre, u zadnjem desnom stubu karoserije automobila, pronađen jedan živ papagaj – „nimfa“ (Nymphicus hollandicus), koji je bio imobilisan u vreći za krompir.

Nakon toga su pronađene još dve drvene kutije, pričvršćene sajlama za pod ispod šasije automobila, a u svakoj od njih bila su po tri živa papagaja.

Reč je o jednom „Amazoncu“ (Amazona sp.), četiri „Pirure“ (Pyrrhura sp.) i jednom papagaju koji pripada vrsti „Kina Aleksandar“ (Psittacula derbiana).

U ovakvim situacijama zbog stresa izazvanog prisilnom imobilizacijom, nedostatkom vazduha, ventilacije, vode, hrane, temperaturnih ekstrema i skučenog prostora najveći broj krijumčarenih životinja ugine.

Srećom, to se ovoga puta nije desilo, jer su odmah nakon otkrivanja papagaji oslobođeni, premešteni u transportne kaveze i zbrinuti uz asistenciju zoološkog vrta Palić.

Iz Grupe za Cites Ministarstva zaštite životne sredine potvrdili su da je CITES konvencijom i nacionalnim propisima zaštićeno 358 vrsta papgaja, odnosno svi papagaji osim nimfe (Nymphicus hollandicus), tigrice (Melopsittacus undulatus), malog aleksandra (Psittacula krameri) i rozenkolisa (Agapornis roseicollis).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar