U trendu

Staro sajmište postaće memorijalni kompleks

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević danas je najavio da će na Starom sajmištu za dve godine biti podignut memorijalni centar kakav i zaslužuju sve nevine žrtve koje su stradale u Beogradu od 1941. do 1945. godine, saopštila je gradska uprava.

„Zločini koji su se desili u toku Drugog svetskog rata ne smeju da padnu u zaborav, jer bi zaborav na žrtve holokausta bio oprost i amnestija zločincima. Nažalost, ti zločini su se desili i u našem glavnom gradu od okupatora, ali i domaćih kvislinga“, podsetio je Nikodijević koji je danas položio venac na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu.

Grad Beograd je, kako je istakao, doneo odluku da se na mestu Starog sajmišta podigne memorijalni centar za sve žrtve koje su stradale u Drugom svetskom ratu, medju kojima je najviše bilo Jevreja, Roma i Srba.

On je naveo da je centralna kula na Starom sajmištu već iseljena i predstavljaće centralni deo budućeg memorijalnog kompleksa.

„Stekli su se uslovi da se raspiše javni poziv za izradu idejnog projekta budućeg memorijalnog centra. Posle toga treba da se usvoji zakon o proglašenju Starog sajmišta u memorijalni centar u republičkom parlamentu koji bi olakšao dalju proceduru oko završetka tog značajnog kompleksa“, kazao je predsednik Skupštine Beograda.

Vence na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu povodom obeležavanja Medjunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta položili su i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministri u Vladi Srbije Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, ambasadori i predstavnici jevrejskih i romskih udruženja.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar