U trendu

Stefanović: Čeka se odluka Belgije povodom slučaja Drašković

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da treba sačekati pravosnažni završetak sudskog procesa protiv trojice državljana Srbije u Belgiji i da ne želi da prejudicira da li će se ta zemlja tim povodom obratiti našim držanim organima.

Stefanović je na vanrednoj konferenciji za novinare, upitan kako će reagovati Srbija na presudu Belgije, ukoliko ta zemlja bude tražila izručenje ili eventualno služenje kazne u Srbiji za Veselina Vukotića, Andriju Draškovića i Božidara Spasića, rekao da prvo treba sačekati da se završi sudski proces, jer do pravosnažnosti presude ostaje mogućnost da ne budu kažnjeni.

„Ako budu kaznjeni, Belgija će se verovatno obratiti našim državnim organima, ali ja ne bih da prejudiciram šta će Belgija da uradi“, rekao je Stefanović.

Kad se to dogodi, Ministarstvo pravde će odlučiti u skladu sa zakonom, a MUP će ispunjavati sve naloge državnih organa, rekao je Stefanović i dodao da za sada MUP nije obavešten od nadležnih državnih organa o tom slučaju.

Na konstataciju da Srbija nema sporazum sa Belgijom o međusobnom izručenju državljana i pitanje šta će biti stav vlade, Stefanović je rekao da ne može da govori o stavu vlade jer vlada ne zauzma stavove u vezi sa krivičnim procesima.

„To nije nadležnost vlade, već sudova, tužilaštva i državnih organa koji se tim poslovima bave“, rekao je Stefanović.

Strani mediji su preneli da su Veselin Vukotić, Andrija Drašković i Božidar Spasić osuđeni pred briselskim sudom zbog ubistva albanskog novinara Envera Hadrija u Briselu 1990. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.