U trendu

Sud oslobodio pripadnike JSO optužbi za oružanu pobunu

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je danas bivše pripadnike Jedince za specijalne operacije (JSO) optužbi za organizovanje oružanje pobune 2001. godine.

Oslobododjeni su nekadašnji komadant JSO Milorad Ulemek Legija koji nije prisustvovao izricanju presude, Zvezdan Jovanović, Veselin Lečić, Dragiša Radić, Vladimir Potić, Dragoslav Krsmanović, Mića Petraković.

U završnim rečima tužilaštvo za organizovani kriminal tražilo je da svi optuženi budu osudjeni na zatvorske kazne, dok je odbrana predlagala oslobadjajuću presudu jer po njima nije bilo pobune, već je reč o protestu.

Po optužnici tužilaštva od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO je otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i tadašnjeg premijera Zorana Djindjića, da prekinu pobunu.

Operativni deo JSO borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput 10. novembra Novi Sad-Subotica, a 12. novembra autoput kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ako se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

Pobuna JSO je označavana kao uvod u ubistvo premijera Djindjića, za šta zatvorske kazne od 40 godina služe Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović.

Pobuna JSO je okončana pošto je Djindjić pristao na kompromis i smenio načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mihajlovića i na njihova mesta postavio Andriju Savića i Milorada Bracanovića, bliskog Ulemeku.

Formalni razlog za pobunu bio je hapšenje braće Banovića, optuženih pred Haškim tribunalom.

Sudski proces počeo je 2012. godine i stranke u postupku imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike