U trendu

Srpski sudija čije imenovanje Tači odlaže da potpiše – osudjen na 6 godina

Sudija Radomir Laban koga je Skupština Kosova na predlog Srpske liste izabrala za sudiju Ustavnog suda a čije imenovanje kosovski predsednik Hašim Tači odlaže da potpiše „zbog sumnjive prošlosti“, osudjen je u Srbiji na šest godina zatvora, i za njim je zbog izbegavanja izdržavanja kazne raspisana i poternica preko Interpola, potvrdjeno je agencjii Beta u Osnovnom sudu u Kraljevu.

„Presudom Višeg suda u Beogradu – od 29.3.2011. godine, koja je preinačena presudom Apelacionog suda u Beogradu od 4.6.2011 godine, Radomir Laban je oglašen krivim zbog primanja mita u produženom trajanju i osudjen na kaznu zatvora od šest godina, u koju mu se uračunava vreme proveden u pritvoru od 28.11.2006. do 03.04.2009. godine“, rečeno je agenciji Beta u Osnovnom sudu.

Portparol tog suda Aleksandar Milojević je naveo da je za Labanom zbog neodazivanja na izdržavanje kazne zatvora u KPZ Niš raspisana centralna poternica u februaru 2013. godine.

Milojević je dodao da je centralna poternica raspisana po dobijanju sazanja da Laban živi na Kosovu i Metohiji, a godinu dana kasnije i medjunardna Interpolova poternica.

„Ovaj sud je preduzeo sve mere kako bi Laban bo sproveden na izdržavanje kazne zatvora i u tom cilju se u novembru 2017. godine obratio i Euleksu u Prištini, tražeći da se Laban sprovede do prelaza i preda policiji“, naveo je portparol suda.

Milojević je dodao da je preko Ministarstva pravde upućena zamolnica za Kancelariju specijalnog predstavnika EU u Prištini sa molbom da se preduzmu sve mere iz njihove nadležnosti i Laban uhapsi kako bi ga srpska policija preuzela sa ciljem izvršenja kazne zatvora.

Euleks je danas za Slobodnu Evropu naveo da nema mandat za takve stvari.

Skupština Kosova je u petak prihvatila predlog Srpske liste da za sudiju Ustavnog suda bude izabran Laban koga su predstavnici te poslaničke grupe na sednici parlamenta opisivali kao čoveka visokih moralnih kvaliteta i integriteta, sa velikim profesionalnim i pravnim iskustvom, sa reputacijom poznavaoca javnog i ustavnog prava.

O izboru Labana za sudiju pišu i najuticajniji svetski mediji, poput Njujork Tajmsa koji je ocenio da je to srpski sudija koji je stigao na Kosovo izbegavajući zatvorsku kaznu za korupciju.

Srpski mediji ranije su javili da je Laban, inače rodjen u Djakovici 1972. godine, jedan od ukupno 21 osudjene osobe u slučaju carinske mafije koji se vodio pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.