Suđenje počinje 15. decembra: Osumnjičeni za ubistvo Tatona negira krivicu

Navijaču Partizana Đorđu Preliću, koji je danas u Višem sudu u Beogradu negirao da je učestvovao u događajima na Obilićevom vencu kada je u tuči navijača na smrt pretučen Francuz Bris Taton, suđenje počinje 15. decembra.

Prelić je na prirpremnom ročištu za ponovljneno suđenje negirao optužnicu u celini i u svoje učešće u tim događajima, rekao je njegov branilac Dragoslav Ognjanović.

Advokat je dodao da je odbrana predložila 20-ak dokaznih predloga, od kojih je sud većinu usvojio da se izvedu u toku suđenja čiji je početak zakazan za 15. decembar.

Viši sud je u junu odobrio ponavljanje suđenja Preliću, jer je u odsustvu osuđen na 15 godina zatvora, pošto je bio u bekstvu u vreme suđenja ostalim optuženima u tom slučaju.

Takođe mu je obustavio izvršenje kazne zatvora pošto mu je odobreno ponavljanje suđenja i odredio mu pritvor zbog opasnosti od bekstva.

Uhapšen je 2013. godine u februaru u blizini Barselone po srpskoj poternici, nakon višegodišnjeg skrivanja, pošto je iz Srbije pobegao odmah po incidentu u centru Beograda kada su navijači Partizana napali navijače koji su došli da bodre fudbalere Tuluza. U junu prošle godine je izručen Srbiji.

Suđenje će, za sad, biti ponovljeno samo u odnosu na Prelića, mada u narednom periodu može da se očekuje da se suđenje ponovi i za Dejana Puzigaću – poslednjeg optuženog koji je bio u bekstvu a uhapšen je sredinom septembra u Atini i čeka izručenje Srbiji.

Viši sud je početkom 2011. godine Prelića prvostepeno bio osudio na 35 godina zatvora, ali je ta presuda preinačena odlukom Apelacionog suda i kazna mu je smanjena na 15 godina zatvota.

U neredima na Obilićevom vencu u Beogradu neposredno pred početak fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza grupa hiligana je 17. septembra 2009. godine pretukla Tatona, koji je od zadobijenih povreda umro 29. septembra u Kliničkom centru.

U procesu za ubistvo Tatona, neki od osuđenih su već odlužili kazne. Dejan Puzigaća je pravosnažno osuđen na 14 godina zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.