U trendu

Suđenje Počuči zakazano za 20. april

Viši sud u Beogradu zakazao je za 20. april nastavak suđenja Radomiru Počuči zbog optužbi da je ugrozio sigurnost „Žena u crnom“ pretnjama koje je uputio preko Fejsbuka.

To će biti prvi put da se Počuca pojavi pred sudom nakon povratka iz Ukrajine gde se navodno borio kao dobrovoljac na strani proruskih trupa.

On je krajem marta uhapšen u Srbiji po poternici koja je za njim bila raspisana zbog izbegavanja suđenja, ali je ubrzo odlukom suda pušten da se brani sa slobode i oduzet mu je pasoš.

Počuči, koji je ranije radio i kao novinar i voditelj TV Pink, se sudi za krivično delo ugrožavanje sigurnosti, jer je preko svog Fejsbuk profila 25. marta pozvao navijače Crvene zvezde, Partizana, Rada i Vojvodine da „ne troše pesnice između sebe“, već da se udruže i da pretuku „Žene u crnom“ koje su na Trgu republike u Beogradu obeležile 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu.

Ubrzo nakon toga ostao je bez posla u policiji.

Postupak protiv njega vodi Tužilaštvo za visoko tehnološki kriminal, jer je izvršeno preko Interneta putem društvene mreže.

Isto Tužilaštvo oglasilo se i prošlog septembra povodom navoda Počuče na fajsbuku da će „premijer završiti kao komunistički rumunski predsednik Nikolaje Čaušesku“.

Tada je iz tužilaštva saopšteno da će protiv Počuce biti preduzete sve radnje i mere iz nadležnosti tužilaštva, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Dopune Krivicnog zakonika koje su usvojene 2014. godine, predvidaju kaznu od šest meseci do 10 godina za one koji ucestvuju u ratu ili oružanom sukobu u drugim zemljama i organizuju i vrbuju gradane Srbije da to čine, ali za to delo Počuča nije zvanično osumnjičen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.