U trendu

Suđenje za ubistvo Ćuruvije nastavlja se svedočenjem operativaca DB-a

Suđenje četvorici bivših pripadnika Državne bezbednosti za ubistvo novinara i vlasnika listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“ Slavka Ćuruvije danas će biti nastavljeno u Beogradu saslušanjem operativaca Državne bezbednosti(DB).

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su bivši načelnik Resora DB-a Radomir Marković, bivši načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i bivši pripadnici te službe Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu.

Na prethodnom sudjenju bivši pripadnik DB-a Predrag Gikić koji je bio zadužen za obradu prisluškivanih razgovora Ćuruvije rekao je da je na slučaju Ćuruvija radio do pred NATO bombardovanje, ali i da je bio iznednađen kada je od kolegnice Olivere Antonić Simić saznao da su tajne mere prema Ćuruviji primenjivane i nakon toga.

„Nisam znao da je bio pod nekim tretmanom u vreme ubistva, bilo je iznenađenje za mene kao operativca da nemam uvid u to, mada nije postojala obaveza da znam za to“, rekao je Gikić.

Slavko Ćuruvija ubijen je na Uskrs 11. aprila 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja Srbije, ispred zgrade u kojoj je živeo u Beogradu.

Prema optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu suprugu Branku Prpu u glavu. Po optužnici, plan ubistva i operativno praćenje naredio je Radomir Marković.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen po nalogu nepoznatih lica iz vrha vlasti zbog „javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga“.

Suđenje se nastavlja u 9.30 u zgradi Specijalnog suda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.