U trendu

Suđenje Oliveru Ivanoviću vraćeno na početak

Suđenje lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću vraćeno je na početak, odlučio je danas Apelacioni sud u Prištini.

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić rekao je da je Apelacioni sud poništio prvostepenu presudu kojom je Ivanović bio osuđen na devet godina zatvora i naložio ponovno suđenje.

“Apelacioni sud je ukinuo presudu Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici i predmet je vraćen na ponovno suđenje. Sada samo u fazi kao i pre tri godine, kada će biti zakazano novo ročište teško je reći jer ovaj postupak inače traje predugo,”- rekao je Vlajić.

Vlajić je dodao da je odbrana zadovoljna jednim delom odluke i spremnošću Apelacionog suda da razmotri njene argumente ali nije zadovoljni što sud nije pokazao dovoljno hrabrosti i oslobodio Ivanovića jer su i oni svedoci da dokaza nema.

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je da je oslobađajući deo presude Osnovnog suda u Mitrovici koji se odnosi na 2000. godinu potvrđen, tako da su i Ivanović i ostala četvorica Srba oslobođeni optužbi za događaje iz 2000. godine.

“Sud je odlučio da za sada Oliver Ivanović ostane u pritvoru ali je naložio prvostepenom sudu da što pre reši o pitanju pritvora. Odbrana će već u ponedeljak podneti prvostepenom sudu zahtev da se pritvor Ivanoviću ukine jer smatramo da nema razloga za dalje trajanje sudskog pritvora,”- rekao je Pantović.

Ivanović je bio proglašen krivim za ratne zločine pred sudom u Kosovskoj Mitrovici i osuđen na devet godina zatvora.

On je bio optužen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima 14. aprila 1999. i februara 2000. godine. Osuđen je po prvoj tački, dok je po drugoj, koja ga je teretila za zločine 2000. godine, oslobođen, što je sada potvrdio i Apelacioni sud.

Sudsko veće oslobodilo je u istom postupku kojem je suđeno Ivanoviću ostalu četvoricu optuženih – penzionisanog pukovnika MUP-a Dragoljuba Delibašića, advokata Iliju Vujačića, pravnika Nebojšu Vujačića i profesora Aleksandra Lazovića.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine, preko osamdeset svedoka saslušano je u prvostepenom sudskom procesu koji je trajao više od godinu dana. On se i dalje nalazi u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.