U trendu

Svedok u slučaju Ćuruvija: Obrada i primena operativnih mera nije radjena zakonito

Bivši funkcioner Državne bezbednosti (DB) Zoran Stijović danas je nastavio svedočenje na sudjenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije dok je planirano davanje iskaza bivšeg načelnika DB Gorana Petrovića o tom slučaju odloženo za 12. maj.

Petrović, koji je rukovodio DB-om do pobune Jedinice za specijalne operacije 2001. godine kada je podneo ostavku, došao je u sud ali ga je napustio bez izjava novinarima pošto je, zbog opširnog svedočenja Stijovića, saslušanje odloženo za 12. maj.

Stijović, koji je radio na utvrdjivanju okolnosti vezanih za uništavanje dokumentacije DB-a u periodu posle demokratskih promena 5. oktobra 2000. godine, rekao je da je ta dokumentacija uništavana u noći izmedju 7. i 8. oktobra te godine.

On je naveo i da misli da je po istom principu to uradjeno i sa dokumentacijom beogradskog Centra DB.

Rekao je i da je uvidom u dosije Ćuruvije izvesno da obrada i primena operativnih mera nije radjena zakonito.

Novinar i vlasnik lista „Dnevni telegraf“ Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici Beogradu, u haustoru zgrade u kojoj je živeo.

Za to ubistvo optuženi su tadašnji načelnik DB Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, bivši glavni inspektor Druge uprave DB Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Romić koji je kao i Radonjić uhapšen u januaru 2014. godine.

Optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili svaku povezanost s tim zločinom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.