U trendu

Tri studenata Albanaca uhapšena na protestu u Prištini

Pripadnici kosovske policije uhapsili su danas najmanje tri albanska studenta Prištinskog univerziteta, koji su pokušali da se nakon protesta približe crkvi Svetog Spasa u Prištini.

Kosovska policija je sprečila nekoliko studenata da se približe crkvi Svetog Spasa kako bi izveli planiraju akciju protivljenja oživljavanju crkve, te je tom prilikom uhapsila najmanje tri osobe, javlja RTK 2, a kako prenose kosovski mediji jedan policajac je lakše povređen.

Nkon što su studenti izneli svoje zahteve, policija je naredila da se okupljeni raziđu. Međutim, nekolicina je krenula ka crkvi kada je policija reagovala, sprečila ih da to učine i uhapsila.

Oko 30 albanskih studenata Univerziteta u Prištini okupilo se ispred crkve Svetog Spasa, u centru Prištine, protestujući protiv čišćenja i vraćanja u funkciju srpske crkve.

Studentske organizacije Univerziteta u Prištini su navele da organizuju protest protiv oživljavanja srpske crkve, koju smatraju „simbolom srpskog fašizma iz devedesetih“, preneo je RTK 2.

Predstavnik studenata je rekao da se neće dozvoliti da univerzitetski krug postane mesto za verska okupljanja i radnje, a posebno za funkcionalizaciju kako su naveli „ilegalno izgrađene crkve“.

„Mi studenti studentskih organizacija okupili smo se da izrazimo zabrinutost i protest zbog poslednjih dešavanja unutar univerzitetskog kruga i naše Republike“, rekao je predstavnik studenata.

Pročitavši pismo studenata, istakao je da srpska crkva, izgrađena na univerzitetskom zemljištu, nikada nije bila korišćena kao prostor za molitve.

Studenti su pozvali rektora i organe univerziteta da reaguju na pokušaje oživljavanja crkve, te najavili da će oni sami oštro reagovati na „fašističke pokušaje“, prenose mediji.

„Mi studenti obećavamo da nećemo dozvoliti da se provokacijom Srpske pravoslavne crkve vrati senka režima (Slobodana) Miloševića“, navode studenti.

Na kapiju crkve stavljen je plakat na kome piše da je crkva „objekat izgrađen na univerzitetskom prostoru, u vremenu šovinističkog režima Miloševića“.

Protest je završen, a specijalne jedinice policije čuvaju prilaz crkvi, navodi RTK 2.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar